Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Krátke selfie video v smartfóne môže merať krvný tlak

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 8. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vzrušujúca nová technológia, nazývaná ako transdermálne optické zobrazovanie, môže z vášho smartfónu urobiť presné diagnostické zariadenie pre meranie krvného tlaku analýzou krátkeho videozáznamu vašej tváre. Tím vedcov preukázal, že systém má až 95 percentnú úspešnosť a vyvíja sa už aj mobilná aplikácia.

Výpočtová sila dnešných smartfónov láka mnohých vývojárov a výskumníkov, ktorí hľadajú rôzne inovatívne spôsoby jej využitia, napríklad aj ako mobilnú náhradu za veľké diagnostické zdravotnícke zariadenia. Mnohé z týchto inovácii si vyžadujú ďalšie doplnky pre vykonávanie analýz, no niektoré z nich okrem smartfónu nepotrebujú nič iné.

Jedným z najbežnejších diagnostických postupov je kontrola krvného tlaku, ktorý sa zvykne zisťovať s pomocou tlakomerov. Hoci sa táto metóda v modernej podobe digitalizovala, stále sa vyžaduje nejaký druh objemnej manžety, ktorá sa nasunie na ruku používateľa. Pravdepodobne najpôsobivejšou inováciou v oblasti merania krvného tlaku je nová technológia takzvaného transdermálneho optického zobrazenia, ktorá dokáže presne zmerať krvný tlak jednoduchou analýzou krátkeho 30 sekundového videa tváre osoby.

Technológia transdermálneho optického zobrazenia dokáže analýzou krátkeho selfie videa zmerať z tváre používateľa smartfónu jeho krvný tlak.

Vedci z univerzity v Toronte zistili, že optický senzor v smartfóne je dostatočne citlivý na zachytenie červeného svetla odrazeného z tváre osoby. Toto červené svetlo sa odráža od hemoglobínu pod kožou a s vhodne nastavenými algoritmami môže fungovať ako účinný spôsob merania. Z videa zachyteného touto technológiou sa dá vidieť, ako prúdi krv v rôznych častiach tváre a prostredníctvom toho sa dá získať množstvo informácií, napríklad aj pre meranie krvného tlaku.

Súčasný algoritmus dokáže dosiahnuť mieru presnosti okolo 95 percent v troch rôznych ukazovateľoch krvného tlaku: systolickom, diastolickom a pulznom tlaku. Systém však má určité obmedzenia, ktoré bude potrebné ešte vyriešiť, kým sa bude dať nasadiť v širšom meradle. Technológia bola doteraz trénovaná iba na údajoch subjektov s relatívne normálnym krvným tlakom. Vedci naznačujú, že je potrebné získať viac údajov od hypotenzných a hypertenzných jedincov, aby algoritmy umelej inteligencie mohli pochopiť korelácie medzi údajmi o tvári a nízkym či vysokým krvným tlakom.

Súčasný algoritmus dokáže dosiahnuť mieru presnosti okolo 95 percent v troch rôznych ukazovateľoch krvného tlaku: systolickom, diastolickom a pulznom tlaku.

Ďalšou prekážkou výskumu je, či systém funguje rovnako dobre aj pre subjekty s tmavou pokožkou, keďže súčasná štúdia bola vykonaná najmä na východoázijských alebo európskych typoch subjektov. Vedci predpokladajú, že systém bude plne funkčný, no je potrebné pracovať na rozšírení rasových vzoriek a validácii výsledkov.

Momentálne už existuje prvá iterácia mobilnej aplikácie využívajúcej technológiu transdermálneho optického zobrazenia. Aplikácia s názvom Anura sa v súčasnosti ponúka iba na meranie srdcovej frekvencie, no vývojári tvrdia, že koncom roka v Číne vydajú verziu aplikácie už aj so sledovaním krvného tlaku.

Podľa vedcov by transdermálne optické zobrazenie malo fungovať rovnako dobre aj na subjektoch s tmavou pokožkou.