Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vedci vytvorili náplasť bez ihiel pre očkovanie proti chrípke

Vedci vytvorili náplasť bez ihiel pre očkovanie proti chrípke
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 9. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Asi sa nenájde nikto, kto by mal rád injekcie, no je to najčastejší spôsob podávania tekutých liečiv a vakcín. Nová kožná náplasť by však mohla priniesť bezbolestný spôsob očkovania proti chrípke bez akýchkoľvek ihiel. Nedávne pokusy pritom preukázali, že je účinná pri posilňovaní imunity proti tomuto vírusovému ochoreniu.

Existujú už náplasti, ktoré dodávajú liečivo cez kožu prostredníctvom množstva mikroihiel na ich spodnej strane. Tieto mikroihly, ktoré sú naplnené suchou formou lieku, bezbolestne prepichnú vrchnú vrstvu kože a potom sa neškodne rozpustia, čím uvoľnia liek do krvného obehu.

Podľa vedcov z University of Rochester Medical Center však môže byť výroba mikroelektronických polí ihiel náročná v komerčnom meradle. Preto vyvinuli kožnú náplasť, ktorá stále dokáže do organizmu dodať liečivo, no bez použitia akýchkoľvek mikroihiel. Namiesto toho využíva mechanizmus, ktorý je inšpirovaný kožným ekzémom.

Ekzém, známy tiež ako atopická dermatitída, sa vyskytuje, keď nedostatok proteínu klaudín-1 spôsobí, že pokožka sa stáva nadmerne priepustnou, čo umožňuje priechod alergénov, ako sú peľ a plesne. Vedci zistili, že dočasnou indukciou tohto typu priepustnosti by sa vakcína proti chrípke mohla zo spodnej časti náplasti rozptýliť cez kožu. Aby to bolo možné, zmiešali vakcínu so syntetickým peptidom, ktorý viaže a inhibuje klaudín-1.

Nová kožná náplasť by mohla priniesť bezbolestný spôsob očkovania proti chrípke bez akýchkoľvek ihiel.

Výsledkom je, že sa kožná bariéra otvorí po aplikácii náplasti, čím sa očkovacia látka dostane do organizmu, no potom sa uzavrie späť, keď sa náplasť z kože odstráni. Samotná náplasť blokuje vstup alergénov, zatiaľ čo koža zostane stále nadmerne priepustná. Počas testov boli prototypy náplastí umiestnené na chrbtoch laboratórnych myší. Kde boli aplikované denne na niekoľko hodín počas troch mesiacov testovania. Nevyskytli sa pritom žiadne problémy s kožou alebo iné vedľajšie účinky. V prípadoch, keď boli myši predtým injekčne zaočkované proti chrípke, následná aplikácia náplasti vyvolala silnú imunitnú odpoveď proti chrípke.

Vedci dúfajú, že keď sa táto technológia rozvinie a klinicky otestuje na ľuďoch, mohla by sa použiť na podávanie rôznych vakcín v prostrediach, ako sú napríklad rozvojové krajiny.