Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Zariadenie stimulujúce rast vlasov sa zmestí pod bejzbalovú čiapku

Zariadenie stimulujúce rast vlasov sa zmestí pod bejzbalovú čiapku
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 9. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Inžinieri z americkej univerzity Wisconsin-Madison vyvinuli nové drobné zariadenie pre stimuláciu rastu vlasov. Prototyp je poháňaný elektrickou energiou vyprodukovanou z každodenných pohybov tela a je dosť malý na to, aby sa dal hypoteticky nenápadne nosiť napríklad aj pod bejzbalovou čiapkou.

V súčasnosti sa v boji proti vypadávaniu vlasov využíva aj metóda takzvanej elektrotrichogenézy (ETG). Jej základnou myšlienkou je to, že slabé elektrické výboje môžu stimulovať rastové faktory vo vlasových folikuloch. Jednou z vecí, ktorá bráni sa tejto metóde masovejšie rozšíriť, je objemná technológia s obmedzenou kapacitou batérie.

Tím vedcov už predtým pracoval na zariadeniach s vlastným pohonom, ako boli elektrické obväzy a implantáty na chudnutie. Všetky tieto zariadenia sú založené na nanogenerátoroch, ktoré sú schopné trvalo vytvárať nízku úroveň elektrickej energie z pohybov tela. V tejto konkrétnej štúdii boli zariadenia navrhnuté aj pre prenos nízkofrekvenčných energetických impulzov.

Nové zariadenie pre stimuláciu rastu vlasov (vpravo) sa vyznačuje malými rozmermi a nízkym profilom.

Počas testovania na laboratórnych myšiach sa koncept ukázal byť účinný. Zariadenie stimulovalo rast folikulov na úrovni podobnej dvom bežným liekom proti vypadávaniu vlasov. Ďalším krokom bude overenie účinku zariadenia na myšiach s rekonštruovanou ľudskou kožou, aby sa potvrdilo, že tento konkrétny systém funguje aj s ľudskými bunkami.

Vedci poznamenali, že finálna technológia by fungovala skôr ako preventívne opatrenie v najskoršom štádiu vypadávania vlasov, pretože táto technológia nie je schopná spôsobiť to, aby sa v už plešatej pokožke vytvárali nové vlasové folikuly. Z tohto pohľadu ide o inováciu v efektivite dizajnu, s možnosťou vytvárania malých zariadení s nízkym profilom. Napríklad by sa tak dalo jednoducho začleniť napríklad do klobúka alebo bejzbalovej čiapky.

Na komerčný produkt si ešte nejaký ten rok počkáme, no vedci svoju technológiu patentovali a plánujú ju čoskoro presunúť do štádia klinických testov na ľuďoch.

Tím vedcov z univerzity Wisconsin-Madison ukazuje, že ich zariadenie pre stimuláciu rastu vlasov sa dá ukryť pod bežnú bejzbalovú čiapku.