Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Umelá inteligencia odhalila nádor prsníka lepšie ako ľudskí experti

Umelá inteligencia odhalila nádor prsníka lepšie ako ľudskí experti
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 1. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nový systém umelej inteligencie sa pri mamografických vyšetreniach ukázal byť účinnejší ako školený rádiológ. Softvér vyvinutý výskumníkmi spoločnosti Google Health nie je navrhnutý, aby nahradil ľudských rádiológov, ale skôr im pomáhal a výrazne urýchlil súčasné diagnostické procesy.

Aj keď je mamograf v súčasnosti najlepším diagnostickým nástrojom na odhalenie rakoviny prsníka, nie je to úplne dokonalý skríningový nástroj. Pri skúmaní snímok sa stáva, že vyškolení rádiológovia nemusia odhaliť jeden z piatich karcinómov prsníka. Na druhej strane okolo 50 percent žien môže v určitom okamihu v priebehu 10 rokov dostať pri pravidelnej ročnej mamografickej prehliadke dokonca falošne pozitívny nález.

Nový systém umelej inteligencie bol „vyškolený“ na snímkach z takmer 100 000 mamografov. V nedávno publikovanej štúdii sa hodnotila výkonnosť prediktívneho softvéru, ktorý bol testovaný v dvoch veľkých mamografických sériách, z ktorých sa jedna uskutočnila vo Veľkej Británii a druhá v USA. Ani jeden z dvoch nových testovacích súborov dát nebol pritom použitý na školenie systému umelej inteligencie.

V amerických testoch bol softvér v porovnaní s ľudskými odborníkmi výrazne lepší a vytvoril o 5,7 percenta menej falošne pozitívnych diagnóz. Ešte pôsobivejšie je to, že systém zaznamenal o 9,4 menej falošných negatívov, čo naznačuje, že zaznamenal niekoľko nádorov prsníka, ktoré ľudskí experti prehliadli.

Výsledky v britských testoch boli menej pôsobivé, ale stále významné. Vo Veľkej Británii totiž mamografické snímky kontrolujú dvaja samostatní rádiológovia, čím sa vo všeobecnosti znižuje počet chýb. No systém umelej inteligencie stále vedel prekonať ľudských expertov o 1,2 percenta v prípade menej falošných pozitívnych nálezov a o 2,7 percent v prípade menej falošných negatívov.

Druhou časťou hodnotiacej štúdie bola nezávislá „čitateľská štúdia“, ktorú vykonala externá výskumná organizácia. V tomto teste bolo proti systému umelej inteligencie postavených šesť amerických rádiológov, ktorí vyhodnotili 500 náhodne odobraných mamografických snímok z amerického testovacieho súboru údajov. Umelá inteligencia opäť v priemere výrazne prekonala ľudských rádiológov. No štúdia poznamenáva, že hoci došlo k prípadom, kedy systém odhalil rakovinu, ktorú všetci šiesti odborníci nevideli, vyskytol sa aj najmenej jeden prípad, kedy nádor odhalili všetci šiesti špecialisti, no umelá inteligencia zlyhala.

Neboli identifikované žiadne jasné vzorce, ktoré by vysvetľovali, prečo nastali tieto konkrétne prípady významných rozdielov diagnózy medzi človekom a umelou inteligenciou. No vedci zo spoločnosti Google naznačujú, že budúcnosť týchto nástrojov spočíva skôr v pomoci ľudským expertom, než aby ich úplne nahradili.

Ilustračné foto (Zdroj: mamograf.sk)