Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Povlak z upraveného peptidu môže zabrániť tvorbe zubných kazov

Povlak z upraveného peptidu môže zabrániť tvorbe zubných kazov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 1. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Zubná sklovina je jedným z mála tkanív v tele, ktoré sa samo neopravuje a preto sú zubné kazy takým častým zdravotným problémom. Plomby sú v podstate jedinou možnosťou liečby, ktorá je v súčasnosti masovo dostupná, no čínski vedci teraz vytvorili nový povlak na báze peptidov, ktorý môže zabrániť tvorbe zubných kazov.

Ľudské sliny sú prírodnou ochranou proti kazom, ale majú svoje hranice, najmä keď čelia západnej strave s vysokým obsahom cukru. Preto sa vedci v novej štúdii rozhodli podať pomocnú ruku niektorým z antimikrobiálnych peptidov v slinách. Ten peptid, na ktorý sa tím zameral, je známy ako H5. Vytvára ochranný tenký povlak na zuboch, ktorý ničí baktéria a huby. Pre zlepšenie jeho funkcie pridali vedci na jeho koniec fosfoserínovú skupinu. To podľa predpokladu zvýšilo schopnosť peptidu H5 opraviť zubnú sklovinu tým, že do oblasti priláka viac vápnikových iónov.

Použitím rezov ľudských zubov otestoval výskumný tím modifikovaný peptid a porovnal ho s prírodným peptidom H5. Zistilo sa, že vylepšená verzia chráni zuby pred demineralizáciou (stratou zubnej skloviny) a lepšie sa lepí na povrch zubov, čím zabraňuje tvorbe bakteriálnych povlakov a ničí baktérie, ako v prirodzenej prírodnej verzii. Zaujímavé je, že sa zdá, že modifikovaný peptid H5 neprekonáva pri remineralizácii zubov bežnú verziu.

Tím tvrdí, že tento syntetizovaný peptid by sa mohol nakoniec vyrobiť ako povlak, ktorý by sa mohol aplikovať na zuby vo forme laku alebo gélu. Ak sa použije po vyčistení zubov, mohol by poskytnúť dlhodobejšiu ochranu proti tvorbe zubných kazov.

Ilustračné foto (Zdroj: Pixabay).