Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Hmyzom inšpirovaná náplasť s mikroihlami má vyššiu lepivosť

Hmyzom inšpirovaná náplasť s mikroihlami má vyššiu lepivosť
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
5. 2. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V prírode škodlivý hmyz alebo iné parazity napádajú svojich hostiteľov tak, že sa do ich tkanív zaseknú pomocou dozadu smerujúcich háčikov. Teraz vedci skopírovali túto stratégiu do systému, ktorý by jedného dňa mohol nahradiť bolestivé injekcie.

Náplasti s mikroihlami sa zvyčajne skladajú z malého plochého štvorca vyrobeného z biokompatibilného materiálu, na ktorom je zo spodnej strany umiestnený rad malých ihiel naplnených liekmi. Keď je náplasť pritlačená na telo pacienta, tieto ihly bezbolestne prepichnú hornú vrstvu kože. Potom sa neškodne rozpustia a odovzdajú liečivo do intersticiálnej tekutiny, ktorá obklopuje kožné bunky. Odtiaľ sa liek dostane do krvného obehu.

Existujúce náplaste s mikroihlami však majú problémy zostať dlhšiu dobu prilepené na pokožke. To znamená, že nie sú ideálne na dlhodobé uvoľňovanie liekov alebo na kontinuálny zber a analýzu biologických tekutín. To by však mohla zmeniť nová technológia, ktorá bola vyvinutá vedcami z Rutgersovej univerzity v New Jersey.

Nová náplasť má mikroihly so sériou drobných háčikov pre lepšiu priľnavosť.

Táto náplasť je 3D vytlačená z biopolyméru, hoci tento proces je v skutočnosti známy ako 4D tlač, pričom štvrtým rozmerom je čas. Je to preto, že potom ako bola náplasť vytlačená, bola na každej mikroihle ohnutá séria háčikov tak, aby smerovali dozadu. Vznikol tak „hrebeň“ z mikroihiel, ktorý sa pomocou týchto háčikov lepšie spája s tkanivom.

Po preniknutí mikroihiel s háčikmi do tkaniva má nová náplasť podľa vedcov až 18 krát väčšiu priľnavosť ako má konvenčná náplasť na poranenia bez mikroihiel. Štúdie údajne preukázali, že preto dokáže náplasť spoľahlivejšie podávať lieky aj dlhodobo a lepšie zberá biologické tekutiny. Mikroihly s háčikmi sa nakoniec rozpustia, keď je ich práca hotová.