Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Robot uspel v supermikrochirurgických zákrokoch na ľuďoch

Robot uspel v supermikrochirurgických zákrokoch na ľuďoch
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 2. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Veľmi presná rekonštrukčná chirurgia, známa aj ako supermikrochirurgia, sa snaží spojiť ultra tenké krvné a lymfatické cievy, aby sa obnovila ich zdravá funkcia. To si vyžaduje vysokú úroveň odbornosti zo strany chirurgov. Tí však môžu mať čoskoro k dispozícii nový robotický nástroj s názvom Musa, ktorý s veľkým úspechom vykonal prvé kolo zákrokov na ľudských pacientoch.

Supermikrochirurgia je relatívne nová lekárska technika, ktorá sa zameriava na opätovné spojenie ciev s priemerom od 0,3 mm do 0,8 mm. Jednou z jej primárnych aplikácií je riešenie lymfedému, ktorý sa bežne vyskytuje po liečbe rakoviny prsníka a vedie k opuchu a lokalizovanému zadržiavaniu tekutín. Vzhľadom na chúlostivú povahu tohto chirurgického postupu však v súčasnosti dokáže len malý počet lekárov vykonávať takéto operácie.

V spoločnosti Microsure, ktorú založila Technologická univerzita v Eindhovene a Univerzitné lekárske centrum v Maastrichte, vyvíjajú vedci špecializovaného robota, ktorý by bol schopný prevziať túto náročnú úlohu supermikrochirurgie. Volá sa Musa a je ovládaný chirurgom, ktorý tak svoje pohyby rúk premieňa na oveľa presnejšie akcie pomocou skupiny viacerých robotických ramien vybavených chirurgickými nástrojmi.

Špecializovaný chirurgický robot Musa.

Vďaka robotovi Musa sa dajú vylúčiť faktory, ako je chvenie rúk alebo iné jemné pohyby tela chirurga, pričom sa tento postup stáva bezpečnejším a ľahšie kontrolovateľným. V septembri minulého roka uskutočnil robot Musa vôbec prvý robotický supermikrochirurgický zákrok na človeku a zošil pacientovi krvné cievy v ramene.

Tím, povzbudený počiatočným úspechom, teraz pokračuje v novo publikovanej štúdii, ktorá zahŕňa 20 pacientov s lymfedémom. Tí náhodne podstúpili buď tradičný supermikrochirurgický zákrok alebo zákrok vykonaný pomocou robota Musa. Mesiac po operáciách vyhodnotili vedci výsledky týchto postupov a potom ich skúmali znova o ďalšie tri mesiace. Zistili pritom, že operácie vykonané s podporou robota Musa viedli k zlepšeniu kvality života pacienta.

Vedci tvrdia, že ich zistenia sú veľmi sľubné pre budúcnosť supermikrochirurgie, no zdôrazňujú, že na overenie výsledkov sú potrebné rozsiahlejšie štúdie, do ktorých bude zapojených ešte viac pacientov a chirurgov.