Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

„Skrytý prenos“ môže za rýchle šírenie koronavírusu v ohnisku nákazy

„Skrytý prenos“ môže za rýchle šírenie koronavírusu v ohnisku nákazy
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 3. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nová štúdia sledovala šírenie koronavírusu SARS-CoV-2 v Číne počas januára a dospela k záveru, že až 86 percent infekcií nebolo zdokumentovaných. Vedci naznačujú, že na spomalenie šírenia novej pandémie je nevyhnutné „radikálne zvýšiť“ identifikáciu nezdokumentovaných prípadov.

Štúdia pochádza od vedcov z Kolumbijskej univerzity, z Kalifornskej univerzity Davis, z Kráľovskej univerzity v Londýne a z univerzity v Hong Kongu. Vedci použili počítačový model pre simuláciu šírenia vírusu na základe hlásených prípadov v Číne medzi 10. a 23. januárom. Nakoniec sa ukázalo, že celkové šírenie vírusu v Číne počas januára nebolo možné vysvetliť iba podľa potvrdených prípadov. V skutočnosti tento model naznačuje, že až 86 percent infekcií v tomto časovom období nebolo zdokumentovaných.

Štúdia zistila, že tieto nezdokumentované prípady neboli také nákazlivé ako potvrdené prípady, pričom sa odhaduje, že boli len približne z polovice nákazlivé. Štúdia však uvádza, že tieto nezdokumentované prípady s miernejším priebehom nákazy boli s najväčšou pravdepodobnosťou zodpovedné za spôsobenie až 79 percent následne zdokumentovaných prípadov.

Sekundárna simulácia sledovala infekcie od 24. januára do 8. Februára, teda po vykonaní prísnych kontrolných opatrení v Číne. Preukázalo sa významné zníženie nezdokumentovaných prípadov. Potvrdzuje to význam sociálneho dištancovania sa a rozsiahleho testovania v celej komunite.

„Zvýšené povedomie o ohnisku nákazy, zvýšené zavedenie ochranných opatrení a obmedzenie cestovania pomohli znížiť celkovú silu infekcie. Nie je však jasné, či toto zníženie bude stačiť na úplné zastavenie šírenia vírusu,“ hovorí Jeffrey Shaman, spoluautor novej štúdie z Kolumbijskej univerzity.

V najnovšej správe Svetovej zdravotníckej organizácie sú opakované dve najdôležitejšie veci: v súčasnosti je potrebné, aby každý jednotlivec dodržiaval sociálny dištanc, a aby krajiny rozšírili testovanie na nový koronavírus v čo najväčšej miere. Svetová zdravotnícka organizácia pritom odporúča testovanie tých ľudí, ktorí boli v úzkom kontaktne s potvrdenými prípadmi, aj keď nevykazujú žiadne príznaky infekcie.

Snímka z transmisného elektrónového mikroskopu ukazuje koronavírus SARS-CoV-2, ktorý je zafarbený v rôznych tónoch, aby sa lepšie zvýraznili hroty podobné korune, ktoré vyčnievajú z povrchu vírusu. Zdroj: NIAID-RML