Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Ultrazvukový biosenzor by mohol sledovať nádory v reálnom čase

Ultrazvukový biosenzor by mohol sledovať nádory v reálnom čase
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
25. 3. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Technológia ultrazvuku je súčasťou vyšetrení, pri ktorých sa sledujú vnútorné orgány ľudského tela. Vedci pritom využili túto technológiu na vývoj prvého ultrazvukového biosenzora na svete, ktorý by sa mohol dať využiť ako nenákladný spôsob monitorovania nádorov alebo na odhalenie dopadov mozgovej príhody na organizmus.

Vedci z austrálskej univerzity Monash sa rozhodli vyvinúť netoxický biosenzor, ktorý by prostredníctvom ultrazvuku mohol vo vnútri tela monitorovať hladiny liečiva alebo biologické molekuly. Dnešné ultrazvukové zobrazovanie sa spolieha na kontrastné látky, ktoré pozostávajú z mikrobubliniek naplnených plynom, no tie fungujú len asi 20 minút. Preto sa tím výskumníkov zameral skôr na trvácnejšie riešenie.

To ich priviedlo k vývoju nanočastíc, ktoré pozostávajú z jadra z oxidu kremičitého, ktoré je potiahnuté polymérom kyseliny metakrylovej. Tá spôsobuje, že častice reagujú na pH. Nanočastice môžu byť implantované hlboko do tkanív, kde zmeny v hladinách pH potom spôsobujú zmeny v tuhosti týchto častíc. Zmeny potom môžu byť zachytené štandardným ultrazvukovým skenerom mimo tela pacienta. Tím demonštroval svoju technológiu na gélových objektoch simulujúcich biologické tkanivo, rovnako ako aj v tkanive mŕtvych laboratórnych myší a tiež i na živých myšiach.

Podľa vedcov by sledovanie pH v nádoroch mohlo týmto spôsobom ponúknuť neinvazívny spôsob monitorovania toho, ako nádor reaguje na lieky v reálnom čase. To by mohlo pomôcť s úpravou dávok liečiv tak, aby vyhovovali individuálnym potrebám pacienta. Tím však dúfa, že táto technológia prinesie omnoho viac. Nanočastice by sa mohli v budúcnosti dať prispôsobiť na sledovanie zložitejších biomarkerov, ako je napríklad sledovanie hladiny kyslíka v krvi, na sledovanie vplyvu mozgovej príhody na organizmus alebo pre monitorovanie bielkovín, ktoré súvisia s inými chorobami.

Vedci teraz začnú s testovaním technológie na laboratórnych zvieratách, ktoré budú mať skutočné choroby. V konečnom dôsledku dúfajú, že táto technológia bude schopná spolupracovať s niečím, ako je mobilný telefón, aby neboli potrebné zložité a nákladné medicínske alebo laboratórne zariadenia. To by tiež otvorilo nové možnosti, čo sa týka liečby pacientov v odľahlých oblastiach, kde nemajú dostatočne zabezpečený prístup k zdravotnej starostlivosti.

Ilustračné foto (Zdroj: Real Imaging & Research Centre).