Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nové testy odpadových vôd môžu sledovať ohniská COVID-19

Nové testy odpadových vôd môžu sledovať ohniská COVID-19
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 4. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Poznatky o ľudskom správaní a verejnom zdraví sa dajú získať aj analýzou obsahu odpadových vôd. Technológiu, ktorá je známa ako epidemiológia založená na odpadových vodách, chcú teraz vedci použiť ako pomôcku pre monitorovanie ohnísk nákazy COVID-19.

Epidemiológia založená na odpadových vodách sa stala cenným nástrojom po celom svete. Je to v podstate proces, pri ktorom vedci uskutočňujú chemické analýzy vzoriek odobratých z čističiek odpadových vôd, aby zistili, čo je vo vnútri. Prítomnosť určitých metabolitov môže napríklad naznačiť prevalenciu užívania nezákonných látok v komunitách. To môže pomáhať vládam, aby lepšie porozumeli návykom obyvateľov v oblasti užívania drog a zaviedli patričné opatrenia.

Toto je primárny spôsob využitia, no technológia by toho mohla ponúknuť oveľa viac. Vedci dúfajú, že namiesto namáhavého procesu analýzy vzoriek v laboratóriu by sa mohli do čističiek odpadových vôd dať nainštalovať diaľkové senzory, ktoré by odhalili obsah vzoriek s vyššou účinnosťou.

Tím vedcov z Cranfieldovej univerzity sa preto rozhodol spojiť najmodernejšie biomedicínske a chemické techniky na vytvorenie lacných senzorov založených na papieri. Tie dokážu detegovať gény odolné voči antibiotikám na sledovanie vzostupu baktérií, ktoré môžu naznačovať úroveň obezity v komunite, a patogénov, ktoré môžu spôsobiť ohniská chorôb. Podobne ako mnoho vedcov z celého sveta, aj tento tím pritom upriamil svoju pozornosť na COVID-19.

Papierové senzory by sa mohli používať v čističkách odpadových vôd pre zachytávanie biomarkerov ochorenia COVID-19 z výkalov a moči, ktoré sa dostali do kanalizačného systému. Senzor filtruje nukleové kyseliny patogénov, ktoré potom reagujú s vopred zavedenými činidlami, aby odhalili prítomnosť určitých infekcií. Výsledky je možné vidieť voľným okom. Ak je test pozitívny, zobrazí sa ako zelený kruh. Tím si predstavuje, že týmto spôsobom by bolo možné zlepšiť detekciu šírenia nákazy bez väčších problémov. Predpokladajú, že technológia bude schopná poskytnúť „úplný a okamžitý obraz o zdraví obyvateľstva, ako náhle sa nám podarí v blízkej budúcnosti tieto senzory nasadiť“.

Ilustračné foto (Zdroj: Pixabay).