Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Slovenské testy určia prítomnosť koronavírusu v tele už do 3 hodín

Slovenské testy určia prítomnosť koronavírusu v tele už do 3 hodín
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 4. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci existujú komerčne dostupné testy na koronavírus SARS-CoV-2, ktoré trvajú len niekoľko desiatok minút, bývajú nepresné a vírus odhalia až v pokročilom štádiu. Aj preto sa v laboratóriách používa oveľa presnejšia metóda real-time PCR. Slovenskí odborníci pritom pracujú na PCR testoch, ktoré dokážu určiť prítomnosť vírusu v organizme už do 3 hodín.

Komerčné testy pomocou metódy ELISA slúžia na rýchlu detekciu protilátok v krvi, ktoré sú špecifické pre ochorenie COVID-19. No protilátky sa v tele tvoria až vtedy, keď ochorenie prepukne. Tieto testy majú nízku presnosť, pretože počas inkubačnej doby vírus neodhalia, a sú skôr orientačné.

Výrazne presnejšie sú testy pomocou metódy real-time PCR, kedy sa koronavírus diagnostikuje z výterov z nosa alebo z nosohltana. Z výterov sa potom v špeciálnych zariadeniach izoluje RNA vírusu, čiže genetická informácia, ktorá je špecifická pre koronavírus SARS-CoV-2.

Slovenská spoločnosť DB Biotech pritom pracuje na revolučnej metóde testovania, ktorá spočíva v identifikácii špecifického proteínu COVID-19 už v latentnom štádiu nákazy. Tento proteomický prístup pri diagnostike tak otvára veľký potenciál pre molekulárnu terapiu koronavírusoových ochorení, a to bez vedľajších účinkov. Spoločnosť poskytuje real-time PCR COVID-19 test, ktorý dokáže na báze identifikácie vírusovej RNA určiť presne prítomnosť vírusu v organizme už do 3 hodín.

Vzhľadom na naliehavosť potrebných riešení pracujú slovenskí odborníci aj naďalej na tejto metóde testovania. Ako náhle to bude aktuálne, spoločnosť, v spolupráci so zodpovednými úradmi, poskytne informácie aj širokej verejnosti.

Ilustračný obrázok (Zdroj: Pixabay).