Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Mikroihly s kmeňovými bunkami dokážu urýchliť hojenie rán

Mikroihly s kmeňovými bunkami dokážu urýchliť hojenie rán
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 6. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Kmeňové bunky by jedného dňa mohli priniesť nové možnosti v takzvanej regeneratívnej medicíne. Nová štúdia teraz ukázala, že určitý typ kmeňových buniek sa môže dodať do poškodených tkanív prostredníctvom rozpustných mikroihiel a urýchliť tak hojenie rán.

Mezenchymálne kmeňové bunky (ďalej ako MKB) sú zodpovedné za doplňovanie kostí, chrupaviek, svalov a tukových buniek v tele. Nedávno však vedci zistili, že majú širší liečivý potenciál. Zistilo sa, že ak sa MKB dostane do poškodeného tkaniva, zvyšuje tvorbu nových krvných ciev, znižuje zápal a udržuje bunky nažive.

No pri aplikácii existuje niekoľko problémov. Použitie bežnej injekcie môže spôsobiť ďalšie poškodenie a zjazvenie tkaniva a navyše sa vyžaduje obrovské množstvo mezenchymálnych kmeňových buniek, aby sa zabezpečila dostatočná účinnosť liečby.

V novej štúdii sa vedci z Inštitútu Terasaki a z Kalifornskej univerzity v Los Angeles (UCLA) rozhodli hľadať menej invazívny a efektívnejší spôsob doručenie MKB. Skôr ako ich dopraviť hromadne, chcel tím nájsť spôsob, ako zabezpečiť, aby mohli tieto bunky fungovať čo najdlhšie. Pre tento účel teda vedci vytvorili prostredie, v ktorom MKB prirodzene žijú. Pomohla k tomu matrica želatínových vlákien, na ktprú sa MKB prichytili, absorbovali živiny a začali liečiť poškodené tkanivo.

Ďalším krokom výskumu bolo účinné dodanie kmeňových buniek do tkanív, k čomu vedci zvolili takzvané mikroihly. Ako už názov napovedá, mikroihly sú také malé, že môžu bezbolestne preniknúť cez kožu alebo tkanivo. Zvyčajne sú usporiadané vo veľkom množstve na náplasti a sú v skutočnosti vyrobené z liečiva, ktoré do organizmu dodávajú. Po aplikácii náplasti sa v koži rozpúšťajú a v priebehu času uvoľňujú liečivo.

Vedci vytvorili mikroihly s mezenchymálnymi kmeňovýmmi bunkami, ktoré dokážu urýchliť hojenie rán.

V tomto prípade vedci vyrobili mikroihly zo želatínovej matrice, doplnenej o MKB. Tie sa potom uzavreli do obalu vyrobeného z tvrdšieho biomateriálu nazývaného ako PLGA. Ako náhle je to celé vložené na miesto poranenia, PLGA sa rozpúšťa ako prvý a medzi prasklinami začnú vystupovať mikroihly s MKB. Počas laboratórnych testov sa ukázalo, že až 90 percent MKB bolo stále nažive a fungovalo aj o 24 hodín neskôr.

Tím prešiel na testy na myšiach, ktoré mali odstránené malé časti kože. Mikroihly potiahnuté PLGA sa vložili do rany pomocou obyčajnej priesvitnej lepiacej pásky. Tím nazval tento systém ako úložisko odnímateľnej hybridnej mikroihly (Detachable Hybrid Microneedle Depot alebo v skratke d-HMND).

Po meraniach rôznych markerov tím zistil, že táto technika urýchlila kontrakciu rany, opätovný rast kože a chlpov, znížila zápal a stimulovala opätovnú tvorbu tkaniva a nových krvných ciev. Vo všetkých týchto faktoroch fungovala liečba lepšie ako injekcia MKB priamo do rany.