Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Tenká fólia pod smart hodinkami sleduje biochémiu tela nositeľa

Tenká fólia pod smart hodinkami sleduje biochémiu tela nositeľa
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 6. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Tenké a ohybné senzory môžu byť nenápadným prostriedkom pre meranie koncentrácie kľúčových biochemikálií v našom pote. Vedci teraz vyvinuli nový typ obojstrannej jednorazovej fólie, ktorá v spolupráci s inteligentnými hodinkami otvára niektoré zaujímavé možnosti v tejto oblasti.

Analýza biochemických látok v našom pote môže odhaliť množstvo informácií o našom zdraví. V posledných niekoľkých rokoch pritom vzniklo niekoľko experimentálnych technológií, ktoré prenikli do tajomstiev ľudského potu. Niektoré z nich sledujú napríklad hormón kortizol pre monitorovanie hladiny stresu, zatiaľ čo iné sledujú laktát, aby upozornili športovcov, keď im dochádza energia.

Nová senzorická fólia, ktorá bola vyvinutá vedcami z z Kalifornskej univerzity v Los Angeles (UCLA), prináša jednoduchý spôsob monitorovania biochemikálií z ľudského potu. Taktiež meria glukózu a laktát, no je dostatočne tenká, aby sa mohla umiestniť pod telo hodiniek a snímať priamo na koži.

Nová senzorická fólia analyzuje biochemikálie z potu, aby odhalila množstvo zdravotných údajov.

Tá strana senzorickej fólie, ktorá je v kontakte s pokožkou, analyzuje pot, zatiaľ čo druhá strana prevádza tieto biochemické signály na elektrické signály. Tím demonštroval schopnosti technológie tak, že vytvoril vlastné inteligentné hodinky s aplikáciou, ktorá potom spracováva tieto elektrické signály a zobrazuje analyzované údaje na displeji.

Počas testov tím dokonca zistil, že priľnavosť fólie je dostatočne silná na to, aby držala hodinky na mieste po celý deň bez potreby remienka na zápästí. Vďaka tomuto úspešnému konceptu si vedci predstavujú, že s ďalším vývojom by sa tenká a lepivá senzorická fólia mohla dostať do novej generácie nositeľných zariadení, ktoré ponúknu zložitý obraz nášho zdravia v reálnom čase.

Senzorická fólia je dostatočne lepivá na to, aby po celý deň udržala na ruke inteligentné hodinky bez remienka.