Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Mobilné zariadenie pre nevidiacich funguje ako robotický vodiaci pes

Mobilné zariadenie pre nevidiacich funguje ako robotický vodiaci pes
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 8. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vodiace psi zohrávajú dôležitú úlohu ako pomôcka pre zabezpečenie mobility zrakovo postihnutých, no nie pre každého sú dostupným riešením. Nová technológia vyvíjaná na univerzite v Loughborough však prenáša schopnosti vodiaceho psa do robotického zariadenia, ktoré sa drží v ruke.

Zariadenie dostalo názov Theia a pri jeho návrhu sa tím inšpiroval virtuálnou realitou z herných konzol a autonómnymi vozidlami. Technológia je v štádiu prototypu a základnou myšlienkou je, aby zariadenie Theia pôsobilo ako taký robotický vodiaci pes, ktorý pomáha s navigáciou zrakovo postihnutých používateľov do ich cieľa.

Prototyp ručného vodiaceho zariadenia Theia pre nevidiacich.

Kľúčom k tomu je takzvaný gyroskop kontrolného momentu, ktorý sa často vyskytuje ako súčasť systémov pre kontrolu polohy kozmickej lode, vrátane systému používaného na Medzinárodnej vesmírnej stanici. To umožňuje zariadeniu Theia poskytovať silovú spätnú väzbu v závislosti od toho, kam je nasmerované a posúva ruku používateľa, aby ho viedlo požadovaným smerom, podobne ako to robí vodiaci pes na vôdzke.

Prototyp ručného vodiaceho zariadenia Theia pre nevidiacich.

Theia využíva technológiu LiDAR a kamerový systém, ktorý umožňuje zariadeniu vytvárať trojrozmerný obraz okolitého prostredia, podobne ako v prípade autonómnych vozidiel. Používatelia môžu zadať svoj cieľ pomocou hlasových povelov a integrované procesory určia najlepšiu cestu, pričom zohľadňujú údaje v reálnom čase o premávke chodcov a automobilov, rovnako ako aj o počasí.

Prototyp ručného vodiaceho zariadenia Theia pre nevidiacich.

Kým zariadenie ponúkne svoje funkcie nevidiacim, čaká vedcov ešte veľa práce. Súčasný prototyp je náchylný na nadmerné vibrácie a kazenie motorov. No tím dúfa, že s ďalším vývojom dokáže prekonať tieto problémy a dokonca umožní zariadeniu Theia, aby bolo schopné riešiť zložitejšie situácie, ako sú výťahy, schody či prechody pre chodcov.