Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

3D tlačený stent pre uvoľnenie dýchacích ciest sa biodegraduje

3D tlačený stent pre uvoľnenie dýchacích ciest sa biodegraduje
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 2. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

U pacientov s poranenou alebo poškodenou priedušnicou je často potrebné zavedenie takzvaného stentu, čiže trubičkovej výstuže, ktorá zaistí, aby ostali otvorené dýchacie cesty. Nový typ 3D tlačeného stentu je navrhnutý tak, aby na svojom mieste lepšie držal a dokáže sa biologicky sám odbúrať, keď už nie je potrebný.

Stenty dýchacích ciest sú bežne vyrobené buď zo silikónu alebo z kovu, no po zahojení priedušnice je ich odstránenie náročné. Silikónové modely sa síce ľahšie vyberajú, no môžu postupne migrovať z miesta zavedenia. Je to preto, lebo nie sú vyrobené špeciálne pre daného pacienta, takže nezapadajú dokonale.

S ohľadom na tieto obmedzenia vytvorili švajčiarski vedci z ETH Zürich, v spolupráci s kolegami z Fakultnej nemocnice v Zürichu a Zürišskej univerzity, na mieru vhodný biologicky odbúrateľný stent dýchacích ciest, ktorý je vyrobený z biokompatibilného silikónu. Celý proces začína počítačovou tomografiou (CT), ktorá sa vykonáva na priedušnici pacienta.

Výsledná snímka sa použije na vytvorenie 3D digitálneho modelu stentu, ktorý sa zmestí do hrdla tohto konkrétneho pacienta. Tento model sa potom použije na 3D tlač stentu pomocou procesu známeho ako digitálne spracovanie svetla (DLP). Táto technika spočíva v tom, že sa vzor ultrafialového svetla rozsvieti do nádoby s fotocitlivou živicou cez priehľadnú stranu, čo spôsobí, že určité časti tejto živice polymerizujú do tuhej látky.

Niektoré z biologicky odbúrateľných 3D tlačených stentov dýchacích ciest, ktoré sú prispôsobené na mieru danému pacientovi.

V minulosti mali biologicky odbúrateľné objekty tlačené technológiou DLP tendenciu byť tvrdé a krehké. Aby bol nový 3D tlačený stent mäkký a elastický, bolo potrebné vytvoriť špeciálny druh živice. Keďže je táto živica pri izbovej teplote príliš viskózna, musí sa proces 3D tlače uskutočniť pri teplotách od 70 do 90 ° C.

Hotový stent dýchacích ciest je dostatočne pružný, aby sa dal pri vkladaní ohnúť a po zavedení do priedušnice sa vrátiť do požadovaného tvaru. Častice zlata v polyméri pritom umožňujú vizuálne sledovanie stentu pomocou konvenčnej lekárskej zobrazovacej technológie, ktorá pomáha pri procese zavedenia.

Počas laboratórnych testoch, vykonaných na králikoch, odhalili röntgenové lúče, že stenty spravidla zostali na svojom mieste po dobu šiestich až siedmich týždňov. Po tejto dobe boli potom telom neškodne absorbované. Vedci teraz skúmajú metódy rozšírenia procesu na klinické skúšky na ľudských pacientoch.