Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Obväz citlivý na kyslík, mení farbu, aby bránil chronickým ranám

Obväz citlivý na kyslík, mení farbu, aby bránil chronickým ranám
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 2. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Chronické poranenia kože, ako sú dekubity, môžu byť veľmi vážne, ak sa neliečia, čo môže viesť až k amputáciá. V budúcnosti by však mohol pomôcť nový „inteligentný“ obväz, ktorý mení farbu skôr, ako k takýmto ranám vôbec došlo.

Nový inteligentný obväz vyvíjajú výskumníci z Missourijskej univerzity pre vedu a technológie. Skladá sa z pružného jednorazového obväzového materiálu, na ktorý je atramentovou tlačou vytlačená náplasť z patentovaného atramentu, ktorý je citlivý na kyslík.

Ide o to, že obväz by sa mal nanášať na oblasti tela, ktoré už sú vystavené nadmernému tlaku, napríklad na členky alebo boky pacientov, ktorí sú dlhodobo pripútaní na lôžko. Keby sa začal obmedzovať krvný obeh v pokožke v podkladovej oblasti, atrament by zmenil farbu v reakcii na zníženú hladinu kyslíka v pokožke.

Obväz citlivý na kyslík mení farbu, aby zabránil chronickým ranám.

Namiesto toho, aby sa vizuálne hodnotenie nechalo na jednotlivých opatrovateľoch, použije sa aplikácia na objektívne analyzovanie „intenzity luminiscencie“ obväzu z fotografií zo smartfónov. Ak by táto aplikácia určila nebezpečne nízky obeh, poskytla by výstrahu s oznámením, že je potrebné prijať preventívne opatrenia. Aplikáciu by bolo možné navyše použiť na zasielanie informácií lekárom, ktorí na diaľku monitorujú pacientov.

Vedci dúfajú, že ako náhle bude technológia nakoniec uvedená na trh, každý obväz bude možné vyrobiť z materiálov v celkovom náklade menej ako jeden americký dolár.

Obväz citlivý na kyslík mení farbu, aby zabránil chronickým ranám.