Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Ultrazvukové impulzy zamerané na pečeň liečia obezitu u myší

Ultrazvukové impulzy zamerané na pečeň liečia obezitu u myší
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
5. 3. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Obezita je dnes jedným z najnaliehavejších zdravotných problémov na svete, no nová štúdia však naznačuje potenciálnu neinvazívnu liečbu. Pri testoch na laboratórnych myšiach vedci zistili, že smerovanie ultrazvukových impulzov do pečene pomohlo znížiť množstvo markerov spojených s obezitou.

V novej štúdii vedci z Feinsteinovho inštitútu pre medicínsky výskum a GE Research vychádzali z predchádzajúcej práce, ktorá naznačovala, že pomocou ultrazvukových impulzov možno stimulovať periférny nervový systém k zníženiu zápalu. Pretože chronický zápal v nízkom stupni býva zapojený do mnohých metabolických problémov spôsobených obezitou, tím skúmal, či je možné túto techniku použiť aj na liečbu stavu a s ním spojených komplikácií.

Vedci uskutočnili testy na laboratórnych myšiach, pričom jedna skupina zvierat bola kŕmená stravou s vysokým obsahom tukov a sacharidov, zatiaľ čo kontrolná skupina jedla zdravšiu stravu s menším počtom tukov a sacharidov. Podľa očakávania prvá skupina začala v priebehu ôsmich týždňov priberať na váhe. Od deviateho týždňa boli myši z oboch diét rozdelené na dve skupiny. V jednej sa aplikovali denné pulzy stimulácie periférnym zameraným ultrazvukom (pFUS) do pečene, zatiaľ čo ostatným sa podávalo placebo. Táto fáza trvala ďalších osem týždňov.

Výsledky boli dosť prekvapujúce. Tím zistil, že myši, ktoré boli kŕmené nezdravou stravou a nedostali stimuláciu, naďalej priberali na hmotnosti medzi 9. a 16. týždňom testovania. Zistilo sa však, že myši kŕmené nezdravou stravou, ktoré dostávali liečbu pFUS, mali lepšie výsledky v niekoľkých rôznych parametroch. Vykazovali menšie prírastky hmotnosti, znižovali týždenný príjem potravy, mali menšie nahromadenie tukového tkaniva v brušnej dutine a vykazovali zdravšiu hladinu niekoľkých metabolických a zápalových markerov v krvi. Medzitým vedci zaznamenali malý rozdiel v ktoromkoľvek z týchto faktorov medzi skupinami myší s kontrolnou diétou, či už dostávali ultrazvukovú stimuláciu alebo placebo.

Tím hovorí, že táto liečba by sa mohla dať použiť na pomoc pri liečbe obezity a súvisiacich chronických stavov, ako je cukrovka a metabolický syndróm. Nepredpokladajú žiadne škodlivé vedľajšie účinky, ale na overenie bude samozrejme potrebné vyvinúť ďalšie úsilie. Neexistuje žiadna záruka, že sa pozitívne výsledky prenesú aj na človeka, ale vzhľadom na všadeprítomné použitie a neinvazívny charakter ultrazvuku by to mala byť relatívne jednoduchá cesta ku klinickým testom.

Tomas Huerta (vľavo) a Sangeeta Chavan (vpravo), výskumníci novej štúdie.