Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Proteínový kúpeľ pomáha telu lepšie prijať transplantovaný orgán

Proteínový kúpeľ pomáha telu lepšie prijať transplantovaný orgán
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 4. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Transplantácie orgánov zachraňujú životy, no komplikácie môžu nastať, ak imunitný systém príjemcu odmietne cudzie bunky. Vznikajúca technika znižuje toto riziko odstránením darcovských buniek z orgánu darcu a ich nahradením vlastnými bunkami príjemcu. Nová štúdia teraz pridala ďalší krok k zefektívneniu tohto procesu.

Existuje mnoho prekážok, ktoré bránia úspešnej transplantácii orgánu. Prvým je potenciálne dlhé čakanie na darcu s rovnakou krvnou skupinou, podobnou veľkosťou tela a ďalšími faktormi, ako je blízkosť a dostupnosť. Aj keď sa zistí zhoda, orgány sú telom často odmietané, čo vyžaduje od pacienta, aby užíval lieky, ktoré potláčajú jeho imunitný systém. To ho robí náchylným na infekcie a iné choroby.

Vedci však v posledných rokoch vyvinuli spôsob, ako tento problém potenciálne obísť. Vložením orgánu do kúpeľa zo špeciálne navrhnutej tekutiny sa z odstránia bunky arcu a zostane len extracelulárna matrica, čo je podporná štruktúra, ktorá dodáva orgánu tvar. Po tejto procedúre potom môžu byť do orgánu nasadené bunky odobrané od príjemcu. To by malo zabrániť odmietnutiu, pretože imunitný systém pacienta nerozpozná orgán ako cudzí.

V teoretickej rovine to znie dobre, no stále existujú určité komplikácie. Proces odobratia darcovských buniek môže poškodiť extracelulárnu matricu, čo sťažuje priľnutie nových buniek k štruktúre a ich množenie. Nová štúdia sa preto zamerala na zlepšenie tohto aspektu.

Vedci z Výskumného centra pre ľudský genóm a kmeňové bunky (HUG-CELL) v Brazílii pridali do procesu ďalší krok medzi odobratím darcovských buniek a pridaním buniek príjemcu orgánu. Pri testoch na potkaních pečeniach tím vložil orgány zbavené darcovských buniek do upraveného média, ktoré obsahovalo proteíny ako sú SPARC a TGFB1. Tie sú produkované pečeňovými bunkami a pomáhajú s množením a rastom krvných ciev.

Extracelulárna matrca potkanej pečene, ktorá má odstránené svoje pôvodné bunky.

K takto upravenej potkanej pečeni bol potom pridaný rad ľudských buniek - hepatocyty (hlavné pečeňové bunky), endotelové bunky (tie, ktoré tvoria vnútornú výstelku) a mezenchymálne bunky (typ kmeňových buniek). Tieto pečene sa následne pestovali v inkubátore po dobu päť týždňov. Tím zistil, že pečene, ktoré boli obohatené o nové riešenie, mali oveľa lepšiu schopnosť prijímať bunky príjemcu ako kontrolné pečene, ktoré sa pestovali bez tohto dodatočného kroku.

Vedci plánujú skonštruovať väčší biologický reaktor, ktorý dokáže odoberať darcovské bunky a prijímať bunky z ľudských pečení. Táto technika by mala údajne fungovať aj na iných orgánoch. Ak by to tak bolo, mohla by niekoľkými spôsobmi rozšíriť zásobu orgánov dostupných na transplantáciu. Znížila by sa totiž potreba porovnávať darcov a príjemcov a mohla by sa tiež použiť na regeneráciu orgánov, ktoré by boli inak príliš poškodené alebo nezdravé na transplantáciu.