Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Inteligentná toaleta rozozná príznaky gastrointestinálnych ťažkostí

Inteligentná toaleta rozozná príznaky gastrointestinálnych ťažkostí
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
1. 6. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Veľa gastroenterológov dokáže povedať veľa o zdraví čriev pacienta analýzou stolice a sledovaním nepravidelností, ktoré by mohli byť príznakmi stavov, ako je zápalové ochorenie čriev alebo syndróm dráždivého čreva. Nová technológia by však mohla automatizovať väčšinu tohto procesu integráciou do existujúcich toaletných systémov a využíva umelú inteligenciu na skenovanie výkalov počas ich splachovania.

Akokoľvek by sa to mohlo javiť zvláštne, vedci sa už roky zaoberajú myšlienkou používania inteligentných toaliet alebo dokonca inteligentného toaletného papiera na rýchle získanie prehľadu o našej stolici. Profilovanie obsahu týchto vzoriek by mohlo zlepšiť porozumenie o baktériách žijúcich v našich črevách.

Nová technológia Smart Toilet vyvinutá vedcami z Dukeovej univerzity je navrhnutá na inštaláciu do potrubí existujúcich toaliet a na zhromažďovanie snímok stolice, ktorá nimi prechádza. Algoritmus umelej inteligencie bol pritom trénovaný na viac ako 3 000 obrázkoch jedinečných stolíc, ktoré gastroenterológovia klasifikovali ako riedke, normálne, zápchové a s prítomnosťou krvi. Algoritmus bol potom schopný samostatne analyzovať snímky a presne klasifikovať stolicu až 85 percent času a presne detegovať krv v stolici až 76 percent času.

Výhodou tejto technológie je to, že sa dá inštalovať do potrubí toaliet a nevyžaduje od pacienta nič iné ako splachovanie. Mohla by byť užitočná najmä pre pacientov, ktorí nemusia byť schopní oznámiť svoje stavy, napríklad pre tých, ktorí žijú v zariadeniach dlhodobej starostlivosti.

Hoci je výskum len vo fáze prototypu, vedci sú optimistickí v tom, kam by ich práca mohla v budúcnosti viesť, a už majú nejaké nápady, ako vylepšiť technológiu Smart Toilet. Plánujú tak integrovať mechanizmy vzorkovania na analýzu biochemických markerov pre vysoko špecifické údaje o chorobe. Technológia Smart Toilet by tak mohla zhromažďovať dlhodobé informácie potrebné na presnejšiu a včasnejšiu diagnostiku chronických gastrointestinálnych problémov.

Výskum bol predstavený na virtuálnej konferencii Digestive Disease Week 2021.