Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prvý dočasný kardiostimulátor na svete sa po použití rozpustí v tele

Prvý dočasný kardiostimulátor na svete sa po použití rozpustí v tele
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 6. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vedci vyvinuli nový typ dočasného kardiostimulátora, ktorý by mohol výrazne zmierniť záťaž pre pacientov zotavujúcich sa po operácii srdca. Svetovo prvé zariadenie pritom odstraňuje olovo a batérie v prospech plne biologicky kompatibilných materiálov, a preto je schopné sa v tele neškodne rozpustiť, keď splní svoj účel.

Dočasná kardiostimulácia zvyčajne spočíva v prišití elektród na srdcový sval, pričom elektródy sú pripojené k externej skrinke a je potrebné ich chirurgicky odstrániť o dni alebo týždne neskôr, keď sa obnoví normálny rytmus. Okrem pocitu úzkosti a nepohodlia pri invazívnom následnom zákroku môže tento proces viesť k zriedkavým, ale závažným komplikáciám, ako sú infekcie, krvné zrazeniny, poškodené tkanivá alebo dokonca uviaznutie drôtov v tkanive jazvy.

Obrázok ukazuje prvý dočasný kardiostimulátor na svete na povrch srdca.

Alternatívou by sa mohol stať nový typ dočasného kardiostimulátora, ktorý bol vyvinutý vedcami z Nortwesternskej univerzity a z univerzity Georga Washingtona, a ktorý má po úraze alebo po operácii srdca vrátiť srdcový rytmus do normálu. Toto plne biologicky kompatibilné zariadenie váži menej ako pol gramu a je hrubé len 250 mikrónov.

Dočasný kardiostimulátor pred použitím.

Obvody sa dajú implantovať priamo na povrch srdca, odkiaľ skupina integrovaných elektród vysiela elektrický impulz a aktivujú sa na diaľku a bezdrôtovo čerpajú energiu z externej antény pomocou technológie NFC. To znamená, že nie sú potrebné nijaké objemné batérie, drôty ani pevný hardvér a všetky komponenty implantátu sa môžu prirodzene absorbovať do telesných tekutín počas piatich až siedmich týždňov.

Dočasný kardiostimulátor po 35 dňoch používania.

Vedci doposiaľ testovali zariadenie na srdciach myší, potkanov, králikov a psov, ako aj na ľudských modeloch, kde sa osvedčilo pri stimulácii sŕdc rôznych veľkostí. Je zaujímavé, že rýchlosť jeho rozpúšťania je možné riadiť jeho zložením a hrúbkou, čo umožňuje tímu nastaviť presný počet dní, počas ktorých kardiostimulátor zostáva funkčný.

Výskum bol publikovaný v magazíne Nature Biotechnology.