Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Umelá inteligencia skúma CT skeny a dokáže včas odhaliť rakovinu prostaty

Umelá inteligencia skúma CT skeny a dokáže včas odhaliť rakovinu prostaty
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 7. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pokrok v oblasti umelej inteligencie sľubuje, že bude schopná rýchlo skenovať lekárske snímky a spozorovať príznaky choroby oveľa efektívnejšie, ako to dokáže človek. Austrálski vedci teraz prispôsobili túto technológiu na včasné zistenie rakoviny prostaty. Ich softvér pritom prekonal školených rádiológov a dokázal zistiť rakovinu prostaty už v priebehu niekoľkých sekúnd.

V prípade mnohých zdravotných ťažkostí môže včasná diagnóza výrazne zlepšiť dostupnú liečbu, a teda aj šance na ich prekonanie. Nepretržitý vývoj v oblasti strojového učenia a výpočtového výkonu viedli k vysoko schopným formám umelej inteligencie, ktoré by v tomto ohľade mohli byť neoceniteľné. Existujú nástroje založené na umelej inteligencii, ktoré môžu zlepšiť schopnosť EKG odhaliť srdcovú dysfunkciu, presnejšie predpovedať mieru prežitia rakoviny vaječníkov či vypočítať riziko cukrovky pomocou merania tuku v okolí srdca.

Posledný príklad tejto technológie pochádza od vedcov z austrálskej univerzity RMIT a nemocnice sv. Vincenta, ktorí začali s CT skenmi asymptomatických pacientov s rakovinou prostaty alebo bez nej. Vedci poznamenávajú, že CT vyšetrenia sú vo všeobecnosti užitočné na detekciu chorôb, ako sú problémy s kosťami a kĺbmi, ale pre rádiológov je ťažké ich použiť na detekciu rakoviny prostaty.

Pomocou CT snímok bol však ich softvér umelej inteligencie trénovaný na hľadanie nezrovnalostí, ktoré by mohli svedčiť o tejto chorobe. Nástroj sa pritom zlepšoval pri každom skenovaní, zdokonalil svoje schopnosti a prispôsobil sa na analýzu snímok z rôznych strojov, prípadne detegoval aj najmenšie znaky choroby. Táto umelá inteligencia časom dokázala prekonať skúsených rádiológov, pričom je schopná detegovať rakovinové prírastky v priebehu niekoľkých sekúnd, a to ešte skôr, kým pacienti zaregistrovali akékoľvek príznaky.

Vedci tvrdia, že túto technológiu je možné prispôsobiť rôznym diagnostickým zariadeniam, ako sú napríklad MRI prístroje. Technológia by sa mohla dať použiť ako typ integrovaného skríningového nástroja pre CT skeny, ktoré zahŕňajú vysoké dávky žiarenia, a preto nie sú vhodné na pravidelný skríning rakoviny. Ale ak má pacient CT vyšetrenie z nejakého iného dôvodu, mohol by sa nástroj s umelou inteligenciou použiť na súčasné vyšetrenie rakoviny.

Výskum bol publikovaný v magazíne Scientific Reports.