Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Inhalovateľné vakcíny proti Covid-19 prechádzajú na ľudské testy

Inhalovateľné vakcíny proti Covid-19 prechádzajú na ľudské testy
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 7. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nová štúdia v magazíne Science Advances predstavuje najnovší výskum demonštrujúci potenciálnu účinnosť inhalovateľnej vakcíny proti ochoreniu Covid-19. Vakcína je jednou z niekoľkých vo vývoji, ktorá je navrhnutá na podávanie cez nosový sprej.

Podľa vedcov z Gruzínskej univerzity sú v súčasnosti dostupné vakcíny proti Covid-19 veľmi úspešné, ale väčšina svetovej populácie stále nie je zaočkovaná a je nevyhnutne potrebné vyvinúť viac vakcín, ktoré sa ľahko používajú a sú účinné pri zastavovaní chorôb a ich prenosu. Tím preto pracuje na jednodávkovej vakcíne proti Covid-19 dodávanej cez nosový sprej. Ich konkrétna vakcína využíva vírus nazývaný parainfluenza vírus 5 (PIV5), optimalizovaný na expresiu proteínu zo SARS-CoV-2.

PIV5 je pre ľudí neškodný a predchádzajúce experimenty s vírusom ako systémom dodávania vakcín boli účinné v štúdiách na zvieratách proti MERS, ďalšiemu typu koronavírusu. Nové údaje ukazujú, že experimentálna vakcína proti Covid-19 je účinná u myší a fretiek. Vedci tvrdia, že túto vakcínovú platformu vyvíjajú už viac ako 20 rokov a začali pracovať na nových formuláciách vakcíny na boj proti ochoreniu Covid-19 počas prvých dní pandémie. Predklinické údaje ukazujú, že táto vakcína nielen chráni pred infekciou, ale aj výrazne znižuje pravdepodobnosť prenosu.

Bežné vakcíny sa zvyčajne podávajú intramuskulárnou injekciou. Injekcie však prichádzajú s mnohými prekážkami, čo komplikuje a predražuje rozsiahle očkovacie kampane. Injekčné vakcíny často musia byť skladované v chlade a musia byť podávané zdravotníckymi pracovníkmi. Injekčné striekačky sú tiež obmedzeným zdrojom a problémy s dodávkami spôsobili veľké problémy pri zavádzaní vakcíny proti Covid-19.

Jedna vakcína vo forme nosového spreja je už v súčasnosti na trhu. Vakcína sa nazýva FluMist a je zameraná na chrípku a napriek tomu, že bola schvaľovaná približne desať rokov, jej účinnosť sa z roka na rok menila. Nová formulácia pritom preukázala zlepšenú účinnosť v chrípkovej sezóne 2019 - 2020.

Popri ľahkom podaní vakcíny v nosovom spreji existuje silná hypotéza, ktorá naznačuje, že dodanie vakcín priamo do slizničného tkaniva v horných dýchacích cestách by mohlo poskytnúť lepšiu lokalizovanú ochranu pred infekciou. Štúdia tímu bioinžinierov z MIT zverejnená začiatkom tohto roka preukázala veľkú účinnosť pomocou novej metódy pripájania peptidových vakcín k albumínovým proteínom. Testy na myšiach preukázali, že inhalovateľná vakcína generovala 25-násobné zvýšenie imunitných T buniek v porovnaní s rovnakou vakcínou injektovanou do svalu.

Malý počet inhalovateľných vakcín proti Covid-19 je teraz v počiatočných štádiách testovania na ľuďoch. Začiatkom roka 2021 začali vedci z Oxfordskej univerzity 1 fázu testov na ľuďoch s použitím nosom inhalovateľnej verzie ich vakcíny ChAdOx1 nCoV-19 (dnes známejšej ako vakcína AstraZeneca).

Tím tvrdí, že pôvodne bol študovaný bezpečnostný profil nosného spreja u mladých, zdravých dobrovoľníkov. Vedci dúfajú, že dodanie vakcíny proti Covid-19 cez tkanivo horných dýchacích ciest by mohlo ponúknuť lepšiu ochranu pred miernym ochorením a zabrániť ďalším prenosom, pričom inhalačné podávanie by malo tiež zvýšiť absorpciu vakcíny. Vedci veria, že existuje množstvo ľudí, pre ktorých bude systém intranazálneho podania príťažlivejší a tiež aj praktickejší.

Celkovo v súčasnosti existuje asi sedem intranazálnych vakcín proti Covid-19 v počiatočných štádiách pokusov na ľuďoch. Stále však nie je jasné, či bude tento spôsob podávania účinne fungovať pre koronavírus SARS-CoV-2. Napríklad farmaceutická spoločnosť Altimmune ukončila prácu na svojom kandidátovi inhalovateľnej vakcíny po tom, čo sa počas prvej fázy testov na ľuďoch preukázali slabé imunitné odpovede.

Nová štúdia bola publikovaná v magazíne Science Advances.