Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Test na nanočastice v moči odhalí rakovinu a určí jej polohu

Test na nanočastice v moči odhalí rakovinu a určí jej polohu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 7. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Čím skôr sa zistí rakovina, tým lepší môže byť výsledok pre pacienta. Teraz vedci z MIT vyvinuli nový diagnostický systém, ktorý je možné vykonať ako jednoduchý test moču na zistenie prítomnosti rakoviny. Navyše, ak sa vráti pozitívny výsledok, následný test dokáže zistiť, kde sa rakovina nachádza v tele.

Systém MIT je postavený na špeciálne navrhnutej nanočastici, ktorá môže produkovať takzvané „syntetické biomarkery“ v moči, ak má človek rakovinu. V predchádzajúcich testoch sa v tejto práci ukázala ako sľubná. Problém však je, že nedokázala zistiť, kde v tele sa nádory nachádzali. Tím teraz pridal aj túto mimoriadne užitočnú funkciu.

Metóda, ktorou nanočastice detegujú rakovinu, je dosť šikovná. Mnoho druhov rakoviny využíva svoje enzýmy nazývané ako proteázy, ktoré unikajú z miesta pôvodu a šíria sa po tele. Tieto proteíny sa pretínajú v extracelulárnej matrici. Diagnostické nanočastice sú obalené peptidmi, ktoré je tiež možné rozštiepiť týmito proteázami, takže ak sú niekde prítomné nádory, nanočastice nesú jazvy svojich stretnutí, kým sa dostanú do moču.

Vedieť, či máte rakovinu, a vedieť, kde to je, sú dve veľmi odlišné otázky, a preto vedci vylepšili svoj recept na nanočastice, aby pomohli odpovedať na druhú otázku. Pridali preto peptid, ktorý je priťahovaný kyslým prostredím, ako sú tie, ktoré produkujú nádory okolo seba, čo znamená, že nanočastice majú tendenciu sa zhlukovať okolo rakoviny. Bol pridaný tiež meď-64, rádioaktívny indikátor, ktorý svieti pri zobrazovaní PET (Pozitívna emisná tomografia).

To znamená, že nanočastice sa zhromažďujú v mieste nádorov a sú zreteľne viditeľné pri PET vyšetrení. Tím hovorí, že táto metóda umožňuje, aby nádory vynikli lepšie ako bežne používané indikátory PET, ktoré môžu tiež spôsobiť, že orgány ako srdce silno žiaria a potenciálne prekryjú akékoľvek blízke signály rakoviny.

Tím testoval častice na myšiach s metastatickým karcinómom hrubého čreva a bol schopný sledovať, ako reagujú na chemoterapiu. Z dlhodobého hľadiska, ak sa dostane na ľudské použitie, vedci predpokladajú, že sa test stane súčasťou každoročnej preventívnej kontroly zdravotného stavu.

Výskum bol publikovaný v časopise Nature Materials.