Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Membrána na hojenie vnútorných rán je poháňaná svalmi pacienta

Membrána na hojenie vnútorných rán je poháňaná svalmi pacienta
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 8. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci elektrická stimulácia môže pomôcť urýchliť hojenie rán, samotné elektrické zariadenia často nemožno implantovať do mäkkého tkaniva. To sa však môže čoskoro zmeniť vďaka vývoju novej „piezoelektrickej membrány“.

Ak je implantát príliš tvrdý a tuhý, alebo ak je vyrobený z toxických materiálov, imunitný systém tela s ním bude zaobchádzať ako s cudzím predmetom. Výsledkom bude, že bude obalený v jazvovom tkanive, čím sa zníži jeho funkčnosť.

Vedci z Wisconsinskej univerzity však vyvinuli implantát na štýl náplasti, ktorý stimuluje tkanivo a tieto problémy obchádza. Je známy ako piezoelektrická membrána a obsahuje kryštály netoxickej aminokyseliny lyzínu. Procesom vlastnej montáže sa tieto kryštály vytvoria a zarovnajú medzi dvoma vrstvami flexibilného, biologicky kompatibilného, biologicky odbúrateľného polyméru nazývaného ako polyvinylalkohol (PVA).

Piezoelektrická membrána je vyrobená z lyzínových kryštálov, ktoré sa tvoria medzi vrstvami polyvinylalkoholu.

Kryštály sú piezoelektrické, čo znamená, že generujú elektrický náboj pri mechanickom namáhaní. Keď boli niektoré kryštálové / PVA membrány implantované do hrudníka a nôh potkanov, zistilo sa, že pravidelné svalové pohyby zvierat stačia na vytvorenie merateľného elektrického výkonu. Je možné, že tento prúd by mohol byť jedného dňa použitý na stimuláciu priľahlého poraneného biologického tkaniva u ľudských pacientov, čo môže pomôcť v procese hojenia. Krvné testy navyše ukázali, že keď sa membrány nakoniec rozpustili v telách potkanov, nevyvolali žiadne škodlivé účinky.

Vedci veria, že táto technológia otvára širokú škálu možností, vrátane snímania v reálnom čase, zrýchleného hojenia rán a iných typov zranení a elektrickej stimulácie na liečbu bolesti a iných neurologických porúch. Čo je dôležité, táto technológia dramaticky znižuje náklady na takéto zariadenia, čo má potenciál výrazne rozšíriť používanie tejto veľmi sľubnej formy lekárskej intervencie.

Príspevok o piezoelektrickej membráne bol nedávno publikovaný v magazíne Science.