Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Novo vyvinuté nositeľné zariadenie deteguje vystavenie koronavírusu

Novo vyvinuté nositeľné zariadenie deteguje vystavenie koronavírusu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 1. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vedci z Yaleovej univerzity vyvinuli nositeľné zariadenie, ktoré môže jednotlivcom pomôcť posúdiť, či boli vystavení koronavírusu SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie Covid-19. Toto lacné zariadenie sa môže pripnúť na odev a zachytiť aerosolizované vírusové častice v okolitom prostredí.

Od rýchlych testov až po vakcíny, mnohé mimoriadne inovácie nám pomáhajú prekonať globálnu pandémiu ochorenia Covid-19. Aj keď existuje niekoľko spôsobov, ako určiť, či bola osoba infikovaná koronavírusom SARS-CoV-2, stále môžeme len hádať, kedy a ako bol niekto vystavený vírusu.

Nová inovácia od tímu výskumníkov z Yaleovej univerzity dúfa, že v dohľadnej budúcnosti vyplní túto medzeru. Ich zariadenie, ktoré sa nazýva Fresh Air Clip, je lacné na výrobu a je navrhnuté tak, aby sa pripevnilo na golier oblečenia a zachytilo aerosólové vírusové častice okolo úst a nosa nositeľa.

Monitorovacie zariadenie zachytáva vírusové častice na polydimetylsiloxánovom povrchu. Na konci dňa alebo po niekoľkých dňoch nositeľ zariadenie odstráni a odošle ho do laboratória. To použije analýzu polymerázovej reťazovej reakcie (PCR) na určenie prítomnosti koronavírusu SARS-CoV-2.

Nová štúdia informuje o niekoľkých testoch zariadenia Fresh Air Clip, ktoré preukázali, že dokáže efektívne zachytiť vzduchom prenášané vírusové častice. Jeden experiment zahŕňal dodanie zariadení množstvu dobrovoľníkov, ktorí nosili monitory po dobu až päť dní. Zo 62 nasadených monitorovacích zariadení päť vrátilo pozitívne výsledky naznačujúce vystavenie koronavírusu SARS-CoV-2.

Nositeľné zariadenie Fresh Air Clip možno použiť na meranie vnútorného prostredia a zistenie, či ide o oblasti s vysokým rizikom vystavenia koronavírusu SARS-CoV-2.

Okrem zavedenia nositeľného monitora, ktorý dokáže zachytiť detegovateľné hladiny vírusových častíc, výskumníci poznamenávajú, že zariadenie je dostatočne citlivé na to, aby zachytilo expozičné udalosti v subinfekčných dávkach. To naznačuje, že objem vírusových častíc zachytených zariadením umožňuje kvantifikáciu environmentálnej expozície vírusu. Je to dôležité, pretože to znamená, že zariadenie neponúka len indikáciu vírusovej expozície, ale slúži aj ako meradlo úrovne expozície.

Tím hovorí, že zaujímavým potenciálnym využitím zariadenia by mohlo byť testovanie účinnosti nastavenia výmeny vzduchu v nemocničných oddeleniach s pacientmi pozitívnymi na ochorenie Covid-19. Vo svojej súčasnej podobe môže byť Fresh Air Clip použitý ako spôsob, ako monitorovať vnútorné prostredie a určiť, či ide o oblasti s vysokým rizikom expozície.

Ďalším veľkým krokom bude vývoj spôsobov, ako by mohlo zariadenie prinášať upozornenie na vírusovú expozíciu v reálnom čase, podobne ako radiačný pásik, ktorý okamžite upozorní nositeľa, že je vystavený gama alebo röntgenovému žiareniu.

Nová štúdia bola publikovaná v magazíne Environmental Science & Technology Letters.