Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Slovensko predstaví svoje lietajúce auto

Autor:
Alžbeta Harry Gavendová
Zverejnené:
10. 10. 2014
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Veru, občas sa aj na Slovensku prepisujú technologické dejiny – tento raz by sa tak malo udiať 29.októbra, kedy sa predstaví slovenské lietajúce auto, alebo teda jazdiace lietadlo. Má sa tak stať na viedenskej výstave Pioneers.

Hypermoderné auto s názvom AeroMobil 3.0 je slovenská novinka z dielne dizajnéra Štefana Kleina. AeroMobil sme zatiaľ mali možnosť vidieť iba v podobe grafických návrhov či zmenšených makiet. Je tak možné, že výsledná podoba bude mierne odlišná.

Maximálna rýchlosť, akou AeroMobil prefrčí cestami má byť 160 km/h, vzletová rýchlosť 130 km/h a lietať sa vraj bude dať až rýchlosťou 200 km/h. Motor Rotax 912 má byť vodou a vzduchom chladený, so silou 100 koní.

A kedy sa stane z auta lietadlo a naopak? Krídla sa rozložia a tento zvláštny dopravný prostriedok je pripravený na vzlet. Spotreba paliva sa ráta trochu komplikovanejšie, pretože sa počíta nie s hodinou jazdy, ale s hodinou letu. Na 100 km to má byť 7 a pol litra.

Jeho trhom bude zrejme Severná Amerika, no až po dosiahnutí potrebných certifikátov. Na podrobnosti si počkajme ešte pár dní. Vo videu si zatiaľ môžete pozrieť jeden zo skorších modelov, AeroMobil 2.5.