Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Smart Home: Inteligentná domácnosť v budúcnosti

Autor:
Alžbeta Harry Gavendová
Zverejnené:
23. 10. 2014
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Čo by ste chceli od domácnosti budúcnosti ? Chladničku, ktorá by objednávala jedlo za vás ? Televízor, ktorý by pre vás pripravil programy podľa vášho vkusu ? Alebo systém, ktorý by usmerňoval vaše správanie v oblasti zdravia ? Nechajme sa prekvapiť čo o domácnosti budúcnosti zistila Harry ešte na výstave IFA 2014 v Nemecku.

Nie vždy nám vyjde počasie ako tu na IFE, a práve v také upršané dni si môžete užiť výhody smart Home. A tých sa nám tu predstavilo hneď niekoľko: Smart home, alebo inteligentná domácnosť. Novodobý pojem, ktorý v sebe ukrýva viaceré technologické zariadenia a ich infraštruktúru. Ich úlohou je teda fungovať v jednom technologickom celku a nad všetkým si drží kontrolu majiteľ domu so smartfónom. Pomocou neho ovláda domáce spotrebiče, na diaľku vie dať povel na pranie či vetranie. Výstava IFA 2014 však posunula vývojárske vízie ešte o krok vpred. "Ten mobilný telefón, alebo zariadenia ktoré mám okolo seba, vytvárajú ozajstný smart home. Ten sleduje náš životný príbeh od rána ako vstaneme, až po spánok, monitoruje ako sme spali, čo jeme, ako športujeme a dáva nám rady do života," hovorí Ondrej Macko z PC Revue. 

Napríklad, systém má informácie o tom, čo je zdravé pre naše telo a ak si vezmeme z chladničky nezdravú potravinu, upozorní nás na to. Nie je to však nátlak, iba forma upozornenia. Systém používateľa upozorní : môžeš si dať, ale len trochu. V prezentácii vzal túto úlohu na seba humanoidný robot, ktorý bol niečo ako člen rodiny. "Tie jednotlivé zariadenia ktoré máme v obývačke, kuchyni, nás monitorujú. Vieme, že keď zaspávame pred TV, je čas vypnúť niektoré osvetlenia lebo nás to stojí zbytočne veľa peňazí a svieti sa nadarmo."

Funguje to tak, že zariadenia vedia o sebe, keďže medzi sebou komunikujú. V konečnom dôsledku nám majú priniesť efektívne využitie technológií a dostupných informácií o zdraví a našom životnom štýle. "Najčastejšie to príde pri tej chladničke, ktorá obsahuje info o tom, čo si vezmem a čo vložím. Je tu problém že v EU je veľa trhov a zaregistrovať info o tom čo vyberám na základe čiarových kódov nie je jednoduché, takže ja som dostal odpoveď na otázku, že na konci tohto roka budú pokryté trhy v Nemecku, Veľká Británia a Francúzsku. Videl som aj internet veci, komunikáciu internetu vecí, v tom význame, že pomocou smartfónu a NFC čítača môžem si nasnímať, ktoré lieky kedy beriem. Je to niečo ako I-Health by mohlo byť niekedy u nás."

Vízie sú to naozaj zaujímavé. Európa starne a mladých ľudí je z roka na rok menej – aj preto by možno mohli pomôcť spomínané nové technológie sčasti mohli prevziať starostlivosť za starších ľudí. Dokonca sa šušká o tom, že by to mohlo prísť do piatich rokov.