Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Seriál: Šírenie TV signálu V./b

Autor:
Alžbeta Harry Gavendová
Zverejnené:
5. 12. 2014
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Na kráľovej holi stojí strom zelený - tak začína jedna z našich najznámejších piesní. No ja som veru na Kráľovej holi žiaden poriadny strom nenašiel. Zato je tam však úplne neprehliadnuteľný televízny vysielač. Takže priatelia, presne na Kráľovej holi pokračujeme s našou púťou po vysielačoch DVB-T signálu.

Vysielač na Kráľovej holi má síce „len“ sto tridsať sedem a pol metra, no ten sa zato nachádza takmer v dvojkilometrovej výške. Jeho pokrytie siaha nad územie Popradu, ale aj na celý Liptov a dosahuje i na Gemer.

„Dá sa povedať, že Kráľova hoľa má históriu už skoro 60 rokov,“ hovorí pán Michal Hrabovský, Towercomu. „Keď si tak zaspomíname, tak ako sem dotrepali takýto kus železa?“, pýta sa Ľubomír Straka, Techpedia. „Bolo to síce ťažké, no toto samotné železo, tento stožiar, bol sem vyvážaný autami asfaltovou cestou. Ale ten prvý vysielač bol vystavaný za veľmi ťažkých podmienok. Používali sa konské povozy, volské záprahy, ťahalo sa to zo Šumiaca,“ odpovedá pán Michal Hrabovský.

Rovnako ťažká cesta je tu však i pre turistov, no pre každý prípad tu majú vyhradenú miestnosť, kde môžu v prípade potreby dokonca aj prespať. Odmenou je krásny výhľad na všetky štyri svetové strany. Tak a z Kráľovej Hole sa postupne presúvame do známeho lyžiarskeho strediska nad Martinom.

„Tak v tejto chvíli sme ľudovo povedané na Martinkách alebo Martinských holiach, kde je ďalší zo slovenských vysielačov odkiaľ sa šíri televízny signál. V akej sme nadmorskej výške a ak by sme sa o ňom mohli dozvedieť niečo viac?“, pýta sa Ľubomír Straka. „Tak tento televízny vysielač sa nachádza v nadmorskej výške 1453 metrov. Zaujímavosťou toho je to, že to je vlastne prvý priečny hrebeň smerom východ – západ, preto je odtiaľto ten signál veľmi dobre šírený do pomerne veľkého regiónu. DVB-T sa šíri od Považskej Bystrice z tohto vysielača, cez Turiec, Oravu, Kysuce až po hranicu Liptova po Ružomberok,“ hovorí pán Peter Kráľ, Towercom.

Samotná veža je vysoká sto osem metrov a v ideálnej viditeľnosti zazrieme Malú a Veľkú Fatru, ale aj Nízke a Vysoké Tatry, dokonca i Štrbské Pleso. Počiatky budovania tohto vysielača siahajú do začiatku 70.rokov.

„Ako sa dostáva ten signál sem? Odtiaľto sa vysiela, ale aby sme tu primárne ten signál dostali?“, pýta sa Ľubomír Straka. „Ten signál sa sem vlastne dostáva po skokoch. Až z Bratislavy, dajme tomu zo štúdia po jednotlivých skokoch príde až sem. Čiže jednotlivé tieto veľké vysielače musia byť na priamu viditeľnosť,“ hovorí pán Peter Kráľ.

Nuž a na takú priamu viditeľnosť je od Martiniek vzdialený i vysielač Veľká Javorina pri Novom Meste nad Váhom. Stojí na rovnomennom vrchu a vysiela od roku 1958.

„Dokážeme pokryť v podstate až po Trnavu, niektoré miesta až za Trnavou smerom k Bratislave. Je pokrytá časť Záhoria, ale samozrejme to záleží od členitosti terénu. Sú také miesta, ktoré sú v podhorí Malých Karpát alebo Bielych Karpát, kde sú hluché miesta,“ hovorí pán Dušan Chudý, Towercom.

Väčšina západného Slovenska je však signálom z Javoriny pokrytá. Vysielač je rovnako, ako aj ďalšie i obľúbeným turistickým cieľom. Má totiž výšku takmer kilometer nad morom, čo je akurát na príjemnú nedeľnú vychádzku.

„V októbri, keď je krásne počasie, väčšinou býva ustálené, ale býva aj inverzia a podobné veci. Keď sa to rozplynie, tak býva vidieť aj predhorie rakúskych Álp odtiaľto. Vidíte Beskydy, vidíte Jeseníky, vidíte časť Malej Fatry a dá sa povedať aj časť Nízkych Tatier,“ dodáva pán Dušan Chudý.

Tak a naše putovanie po najdôležitejších televíznych vysielačoch sa tu končí. Všetky pritom tvoria sieť vďaka ktorej máme pokryté Slovensko digitálnym televíznym signálom. A tak môžeme večer čo večer sledovať svoj obľúbený televízny program v teple domova.