Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

RAYBOT: Automatické čistenie solárnych panelov

RAYBOT: Automatické čistenie solárnych panelov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 1. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Okrem robotických čističov okien Winbot, uviedla spoločnosť Ecovacs Robotics aj ich nové robotické zariadenie RAYBOT, ktoré je určené pre ekologické čistenie solárnych fotovoltaických panelov.

Pri dostatku vody a v menej prašnom prostredí nie je až taký problém s čistením solárnych panelov, no pri solárnych elektrárňach, ktoré sú umiestnené v suchom a veľmi prašnom prostredí sú panely oveľa skôr zašpinené. To môže viesť až ku 20 percentnej strate výkonu týchto solárnych panelov.

A hlavne pre takéto solárne elektrárne je vhodný robotický čistič RAYBOT. Je navrhnutý tak, aby bez použitia vody dokázal solárny panel bezpečne pozametať a vysať z neho usadený prach a nečistoty, čím sa zabezpečí maximálne množstvo prijatého slnečného žiarenia na výrobu energie.

RAYBOT zvládne vyčistiť solárne panely so sklonom do 75 stupňov, pričom sa po paneloch presúva tak, že sa rozdelí ako keby na dve časti. Hlavná čistiaca časť sa vysunie dopredu a s pomocou podtlaku sa prichytí k solárnemu panelu. Zadná menšia časť zariadenia sa k nej potom prisunie naspäť.

Samotný robot síce funguje na batériu a nie na solárnu energiu, no zvládne vyčistiť približne 5 solárnych panelov za hodinu. Vo väčšine prípadov ho teda na čistenie stačí používať zhruba každých pár mesiacov.