Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Boeing: Letové skúšky s lietadlom ecoDemonstrator 757

Boeing: Letové skúšky s lietadlom ecoDemonstrator 757
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 3. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Známy letecký výrobca Boeing spustil pokračovanie letových testov so svojím špeciálne upraveným strojom ecoDemonstrator 757, pri ktorých chce preskúmať nové postupy s cieľom zvýšenia aerodynamickej účinnosti, zredukovanie hlučnosti a vypúšťaných emisií oxidu uhličitého.

Letové skúšky pozostávajú z troch odlišných testoch, ktoré prebiehajú súčasne na troch rôznych aerodynamických plochách. Boeing na tieto skúšky použil iba jediné upravené lietadlo ecoDemonstrator 757. Na skúškach spolupracuje NASA a európska TUI Group.

Ľavé krídlo lietadla slúži na testovanie technológií, ktoré by mohli znížiť vplyv okolitého prostredia na prirodzené laminárne prúdenie vzduchu. Či už sú to drobné častice alebo aj hmyz. Testovaný ochranný štít Krueger by mal chrániť prednú hranu pred hmyzom.

Pravé krídlo sa tiež zaoberá znížením následkov dopadu hmyzu, kde sa však testujú technológie dvoch rôznych povlakov, ktoré by mali redukovať nános zostatkov po hmyze, ktorý do krídla narazil. NASA a Boeing si kladú za cieľ uľahčiť laminárne prúdenie na zvyšnej ploche krídla prostredníctvom vyčistenia prúdenia vzduchu cez prednú stranu krídla.

Tretí test sa zameral na zvislé chvostové plochy krídiel, kedy sa aktívnym riadením toku vzduchu môže zefektívniť samotná aerodynamika. V budúcnosti by sa tak mohla znížiť spotreba paliva alebo zvýšiť rýchlosť lietadla pri menších rozmeroch chvostových krídiel.

Boeing aktívne spolupracuje s TUI Group aj na programe znižovania škodlivých emisií oxidu uhličitého.

Výsledky týchto letových skúšok z programu ecoDemonstrator, okrem tých, ktoré sú priamo patentované spoločnosťou Boeing, sú verejne k dispozícii pre celý letecký priemysel. Tento program s prestávkami beží už od roku 2011 a Boeing v ňom plánuje intenzívne pokračovať aj naďalej.