Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vedci vytvorili aktívny plast vytlačený 3D technológiou

Vedci vytvorili aktívny plast vytlačený 3D technológiou
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
5. 4. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

3D tlačiarne sú z materiálov pod tepelným napätím schopné produkovať množstvo druhov položiek, ktoré sa vyformujú do objektov pre najrôznejšie využitie. V prípade priemyselných 3D tlačiarní sa ako materiál zvyčajne používa inertný termoplast alebo živica. Vedci z Washingtonskej univerzity sa to snažia zmeniť tak, že tlačili s hubovitou hmotou, ktorá eliminuje škodliviny. Je to prvýkrát, kedy komerčná 3D tlačiareň vytvorila objekt s aktívnou chémiou.

Vedci ako prvé pridali do konvenčného skvapalneného ABS termoplastu nanočastice oxidu titaničitého (TiO2). TiO2 je okrem iného známy pre svoju schopnosť rozobrať znečisťujúce látky pokiaľ reaguje s prirodzeným svetlom. Aj preto bol použitý v pokusných samočistiacich oblečeniach.

Zmes ABS termoplastu a častíc TiO2 sa následne vytlačila a stvrdla do formy tvoriacu vlákna, podobne ako u cievok, z ktorých sa navíjajú vlákna. Po vložení do bežnej 3D tlačiarne sa toto vlákno použilo na vytlačenie matrice.

veda, vedci, univerzita, Washington DC, 3D tlač, 3D tlačiareň, ABS plast, termoplast, nanočastice, TiO2, oxid titaničitý, hubovitý materiál, chemická reakcia, vlákno, technológie, novinky, technologické novinky, inovácie, recenzie, prvé dojmy

Po dokončení tlače sa vytvorená štruktúra vložila do vzorky vody, ktorá obsahovala organické znečisťujúce látky. Reakciou s okolitým svetlom dokázal materiál tieto znečisťujúce látky okamžite zneutralizovať.

Vedci teraz skúmajú, ako vytvoriť zložitejšie tvary matrice a ako pridať iné aktívne chemické prísady, ktoré by sa dali použiť pre iné aplikácie. Brzdí ich však jeden obmedzujúci faktor a to, že koncentrácia prídavných nanočastíc musí byť menšia ako 10 percent z celkovej hmotnosti materiálu.