Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Platforma Heliofloat môže zberať solárnu energiu aj na rozbúrenom mori

Platforma Heliofloat môže zberať solárnu energiu aj na rozbúrenom mori
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 4. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Veterné elektrárne vybudované na mori sa stávajú bežným javom v mnohých častiach sveta, tak prečo sa nepustiť aj do budovania plávajúcich solárnych elektrární? Inžinieri z Technickej univerzity vo Viedni vidia budúcnosť, kde 100 metrové platformy pokryté solárnymi panelmi plávajú na rozbúrenom mori vďaka novému systému Heliofloat.

Systém Heliofloat je stále ešte vo vývoji, používa flexibilné plaváky s otvorom na spodnej strane, ktoré sú schopné si poradiť aj s rozbúreným morom, ktoré by inak zničilo platformu, ktorá by sa na vlnách vznášala iba na bežných nádržiach.

Solárna energia má veľký potenciál pre riešenie svetových energetických problémov, no nie vždy sa nájde vhodná pôda na vybudovanie solárnej elektrárne. Premiestnenie panelov na more by mohlo viesť k budovaniu rozsiahlych plôch, no more nie je vždy pokojné a aj v relatívne pokojnej oblasti môžu prísť náhle búrky s vlnami. To robí z morských solárnych elektrární veľmi riskantné investície.

Technická univerzita, Viedeň, vedci, Heliofloat, plavák, more, solárne panely, solárna elektráreň, fotovoltické panely, solárna energia, technológie, novinky, technologické novinky, inovácie, recenzie, prvé dojmy

Tím výskumníkov z Technickej univerzity vo Viedni však tvrdí, že ich systém Heliofloat môže niesť ľahké plošiny o veľkosti futbalových ihrísk, ktoré sú stabilné aj na rozbúrenom mori. Sú dostatočne stabilné aj pre inštaláciu fotovoltických panelov alebo parabolických zrkadiel. Je možné vďaka tomu, že sa nahradili bežné konvenčné plaváky novými plavákmi s pružným valcovým telom s otvoreným dnom, ktoré skôr energiu morských vĺn tlmia ako pohlcujú.

V praxi sa platforma Heliofloat opiera o rad sudov z mäkkého a pružného materiálu, ktoré majú otvorené dno pod morskou hladinou, podobne ako je tu u balastných nádržiach na ponorke. Vzduch je zachytený vo vnútri plavákov a keď je stláčaný pod tlakom vody, pôsobí ako tlmič nárazov. Bočné strany plavákov sa dokážu stlačiť pod úderom rozbúrenej vlny, takže absorbujú oveľa menej energie než bežné plaváky. Celá platforma tak dokáže prečkať rozbúrenú morskú hladinu pri zachovaní svojej stability.

Technická univerzita, Viedeň, vedci, Heliofloat, plavák, more, solárne panely, solárna elektráreň, fotovoltické panely, solárna energia, technológie, novinky, technologické novinky, inovácie, recenzie, prvé dojmy

Prostredníctvom rovnomennej firmy sa skúmajú ďalšie aplikácie pre technológiu Heliofloat a hľadajú sa potenciálny partneri a investori. Medzi možné aplikácie patria odsoľovacie zariadenia, ťažba biomasy, ochrana jazier odparovaním bez zásahu do vodného života, aquafarmy, rekreácie a možno aj plávajúce obytné domy.