Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vedci dokážu rýchlo vypestovať živú kosť ako presnú náhradu za poškodenú

Vedci dokážu rýchlo vypestovať živú kosť ako presnú náhradu za poškodenú
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 6. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Oprava poškodených alebo chybných kostných štruktúr môže byť pre pacientov náročné, bolestivé a drahé. V tejto oblasti bol zaznamenaný pokrok v nahradení časti kosti a stimulácii prirodzeného hojenia, no vedci z univerzity v Columbii vyvinuli novú techniku rastu kosti, ktoré presne kopíruje pôvodnú štruktúru kosti v oblasti hlavy a tváre.

Jeden z tradičných spôsobov opravy lícnej kosti zahŕňa získanie materiálu zvyčajne z časti nohy pacienta predtým, ako sa vyreže do požadovaného tvaru. Znamená to ale ďalšiu operáciu a bolesti, pritom výsledky nemusia byť vždy dokonalé. Vývoj v oblasti polymérov a hydrogélov pri tvorbe náhradných kostí sa ukázali v poslednej dobe ako úspešné, aj keď najnovší prístup z Columbijskej univerzity prevyšuje aj túto techniku.

bioreaktor, Columbia, kosť, kostná štruktúra, lícna kosť, veda, zdravotníctvo, technológie, novinky, technologické novinky, inovácie, recenzie, prvé dojmy

Vedecký tím zistil, že by mohli vybudovať živú kostnú štruktúru bez použitia rastových faktorov, ktoré zvyčajne stimulujú tento typ regenerácie. Vedci použili 3D zábery poškodenej čeľuste prasaťa z CT, aby mohli vybudovať vlastnými silami navrhnutú komoru bioreaktoru k vytvoreniu kultúry kostnej matrice.

Podarilo sa im vytvoriť anatomicky presnú a mechanicky funkčnú kosť. Kmeňové bunky prasaťa boli vytiahnuté z malej vzorky tuku a použili sa na vytvorenie kosti vo vnútri bioreaktoru. Celý proces trval len tri týždne, čo je oveľa menej, ako pri technológii pre tvorbu 3D tlačených implantátov.

bioreaktor, Columbia, kosť, kostná štruktúra, lícna kosť, veda, zdravotníctvo, technológie, novinky, technologické novinky, inovácie, recenzie, prvé dojmy

Vytvorená čeľusť bola testovaná na odolnosť, ale vedcov najviac prekvapilo zistenie, ako rýchlo dokázalo telo subjektu postupne prijať implantovanú kosť. Vytvorená štruktúra v laboratórnych podmienkach sa integrovala do vlastnej kosti subjektu a naplnila sa krvnými cievami. Nová technika je momentálne vo fáze pokročilých predklinických štúdií a plánuje sa čoskoro presunúť do klinických štúdií.