Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

V Číne dokončili výstavbu najväčšieho rádiového teleskopu na svete

V Číne dokončili výstavbu najväčšieho rádiového teleskopu na svete
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 7. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Po nainštalovaní posledného trojuholníkového pásu bola dokončená výstavba obrovského 500 metrového clonového sférického rádiového teleskopu (Five-hundred-meter Aperture Spherical radio Telescope – FAST). Teleskop sa nachádza v oblasti Dawodang, pri meste Kedu v provincii Kuej-čou v Číne. Teleskop FAST bude po spustení do prevádzky koncom septembra najsilnejším rádiovým detektorom na svete.

Koncept projektu FAST bol prvýkrát navrhnutý v roku 1994, ale kvôli logistickým problémom pri hľadaní vhodného miesta spustila čínska vláda projekt až v roku 2007. Ako pozemok pre umiestnenie obrieho rádiového teleskopu bola nakoniec vybraná oblasť Dawodang pri meste Kedu, a to vďaka prítomnosti okolitého pohoria, ktoré bude pôsobiť ako štít pre citlivé prístroje teleskopu FAST a minimalizuje tak rádiové rušenie.

Uložením posledného trojuholníkového pásu bola dokončená výstavba najväčšieho rádiového teleskopu na svete, ktorý sa nachádza v oblasti Dawodang v Číne

Za menej ako 6 rokov po oficiálnom začatí výstavby bol na vrchol teleskopu konečne nainštalovaný posledný zo 4450tich panelov. Pri manipulácii pomocou pohonov umiestnených na spodnej časti konštrukcie vytvoria všetky panely jedinú parabolickú plochu pre odrážanie rádiových vĺn, ktorá má plochu zodpovedajúcu 30tim futbalovým ihriskám.

Počas nasledujúcich mesiacov bude tím okolo teleskopu FAST zodpovedný za zapojenie a testovanie mnohých citlivých systémov teleskopu, aby sa zabezpečilo to, že bude pripravený pre prvé pozorovania, ktoré sú naplánované už počas septembra tohto roku.

Rádiový teleskop FAST sa skaldá zo 4450 panelov a vytvára jednoliatu parabolickú plochu s priemerom 500 metrov

Astronómovia po celom svete dychtivo očakávajú novú generáciu výkonných pozemných a orbitálnych zariadení pre pozorovanie tajomstiev vesmíru. Popri rádiovom teleskope FAST sa pritom pripravuje aj Európsky extrémne veľký teleskop (European Extremely Large Telescope) či vesmírny teleskop James Webb (JWST).