Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Bola objavená nová trpasličia planéta ukrytá za Neptúnom

Bola objavená nová trpasličia planéta ukrytá za Neptúnom
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 7. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Na okraji našej slnečnej sústavy bola identifikovaná nová trpasličia planéta, ktorá bola označená ako 2015 RR245. Veľkosť tohto objektu nebola ešte potvrdená, no jeho objavitelia odhadujú, žeby mohol mať priemer 700 kilometrov a išlo by tak o jednu z najväčších známych trpasličích planét, ktorá obehne okolo Slnka raz za 700 rokov.

Objekt bol prvýkrát videný už vo februári cez teleskop Canada-France-Hawaii Telescope (CFHT) na Havaji, a to na snímkach zhotovených v septembri minulého roka, ako súčasť prieskumu Outer Solar System Origins Survey (OSSOS). Tento prieskum je výsledkom nepretržitej spolupráce medzi desiatkami vedcov v inštitúciách z ôsmich krajín sveta, ktorí študujú objekty obiehajúce za Neptúnom, aby mohli vyskladať to, aká bola búrlivá minulosť v našej slnečnej sústave. Odhaduje sa, že sa tam nachádzajú desiatky tisíc menších objektov, ktoré sú však veľmi malé.

Merajúc polovicu veľkosti, akú má trpasličia planéta Makemake, je novo objavený objekt RR245 oveľa menší, ako iné známe trpasličie planéty v jeho susedstve. No aj tak novo objavená trpasličia planéta spĺňa kritériá Medzinárodnej astronomickej únie, a síce, že je na obežnej dráhe okolo Slnka a má dostatočnú hmotnosť pre vlastnú gravitáciu, a takmer guľatý tvar.

Vedcom sa podarilo objaviť novú trpasličiu planétu, ktorú pomenovali 2015 RR245

Trpasličia planéta RR245 je podrobená analýze jej povrchových vlastností a jej veľkosť bude po tejto analýze ešte len potvrdená. RR245 vykoná jeden obeh okolo Slnka za 700 rokov a na svojej súčasnej obežnej dráhe strávila najmenej 100 miliónov rokov, pričom niekoľko posledných sto rokov to bolo vo vzdialenosti 12 miliárd kilometrov od Slnka.

Projekt OSSOS bude naďalej študovať trpasličiu planétu 2015 RR245 a vedci chcú vypracovať presnejší obraz o jej obežnej dráhe, ako sa dostala na súčasnú cestu okolo Slnka a ako sa jej dráha bude meniť v priebehu extrémne dlhého času. No a samozrejme chcú vedci novej trpasličej planéte vymyslieť oveľa chytľavejší názov.