Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nový materiál, ktorý prináša revolúciu v odpudzovaní vody

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 9. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Superhydrofóbne nátery si našli široké využitie či už v spotrebiteľských alebo priemyselných aplikáciách, no väčšina z nich nie je príliš odolná a ich hydrofóbne vlastnosti sa môžu po čase oslabiť alebo úplne vymiznúť.

Vedci z Národnej univerzity v Austrálii (ANU) však vyvinuli nový superhydrofóbny náter, ktorý sa dá na objekt ľahko aplikovať sprejom, je lacný na výrobu a hlavne svoje vodotesné vlastnosti si zachová oveľa dlhšie, ako je tomu pri podobných materiáloch.

Vedci z Národnej austrálskej univerzity vyvinuli nový materiál, ktorý so dokáže veľmi dlho udržať svoje vodu odpudzujúce vlastnosti

Vo všeobecnosti sú hydrofóbne materiály schopné odpudzovať vodu s pomocou svojho hrubého povrchu, ktorý tvoria akési drobné piliere vytvárajúce zachytávajú vzduch medzi sebou, ktorý zabraňuje kvapaline získať dobrú priľnavosť k povrchu predmetu. Tieto zložité povrchy sú však náchylné na poškodenie, čím sa znižuje dlhodobá účinnosť materiálu.

Nový materiál je vyrobený kombináciou dvoch plastov a je lacný na výrobu

Podľa vedeckého tímu, ich nový materiál, ktorý je vyrobený za použitia kombinácie dvoch plastov, polymetylu-metakrylátu a polyuretánu, je až 60 násobne odolnejší, ako zistili u kontrolných materiáloch. Mechanicky je náter veľmi stabilný a vedci v testoch zistili, že je dlhodobo odolný voči poškodeniu odermi bez straty svojich hydrofóbnych vlastností.

Náter z nového materiálu tiež odolal poškodeniu pri použití kyselín, UV žiarenia a rozpúšťadiel, ako sú čistiace prostriedky s alkoholom. Táto trvanlivosť by teda mohla prispieť k tomu, aby sa materiál stal v budúcnosti vhodnou ochranou.

Vodo odpuzdujúci materiál sa dá aplikovať na rôzne povrchy a navyše je transparentný

Tím vedcov vlastne vytvoril dva spôsoby aplikácie materiálu, ktoré sú podľa ich tvrdenia lacnejšie a jednoduchšie na výrobu, než procesy používané na vytvorenie podobných náterov. Navyše je materiál transparentný, takže by si mohol nájsť široké využitie aj ako náter pre spotrebnú elektroniku, ako sú smartfóny, ochranu dopravného značenia, obalových materiál, ako je lepenka alebo drevo, alebo na ochranu lodí pred vodou, či lietadiel pred tvorbou ľadu.

Okrem hydroizolácie, by sa mohli rovnaké zásady použiť na výrobu podobných povlakov, ktoré sú antikorózne, samočistiace alebo odpudzujúce oleje.

Vodu odpoudzujúci materiál je dlhodobo odolný voči poškodeniu odermi