Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Aplikácia deteguje vibrácie srdcového zlyhania cez senzory v smartfóne

Aplikácia deteguje vibrácie srdcového zlyhania cez senzory v smartfóne
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 4. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Odhalenie prvých štádií srdcového zlyhania by mohlo byť čoskoro také jednoduché, ako priloženie smartfónu na hrudník pacienta. To sľubuje prebiehajúca štúdia, ktorej cieľom je čo najskôr vyvinúť mobilnú aplikáciu na diagnostiku potenciálne smrteľného stavu.

Srdcové zlyhanie sa môže spočiatku prejavovať únavou pri námahe alebo dýchavičnosťou. Tieto príznaky môžu mať samozrejme aj iné, neškodnejšie príčiny. No bohužiaľ, kontrola, či nie sú spôsobené srdcovým zlyhaním, si v súčasnosti vyžaduje ultrazvukové vyšetrenie srdca, krvné testy alebo iné špeciálne postupy.

Vedci z fínskej univerzity v Turku sa preto rozhodli vyvinúť oveľa jednoduchšiu diagnostickú metódu, ktorú možno rýchlo vykonať v ordinácii lekára bez akéhokoľvek špeciálneho vybavenia. Výsledkom je aplikácia založená na strojovom učení, ktorá využíva existujúci akcelerometer a gyroskop smartfónu na meranie drobných výpovedných srdcových vibrácií v hrudníku pacienta.

Aplikácia bola vyvinutá v spolupráci s univerzitami v Helsinkách a Stanforde. Celkovo bolo prostredníctvom aplikácie testovaných 1 003 dobrovoľných pacientov v nemocniciach všetkých troch inštitúcií. Z nich 217 už malo diagnostikované srdcové zlyhanie, zatiaľ čo ostatných 786 slúžilo ako zdravá kontrolná skupina.

Analýzou nameraných hodnôt vibrácií hrudníka získaných aplikáciou boli vedci schopní presne určiť charakteristiky, ktoré boli špecifické pre účastníkov so srdcovým zlyhaním. Po zaškolení na tieto údaje sa aplikácia ukázala byť na 89% presná pri identifikácii jednotlivcov s týmto stavom. Toto číslo by sa malo zlepšiť, pretože softvér je schopný čerpať z väčšieho súboru údajov.

„Primárna zdravotná starostlivosť má veľmi obmedzené nástroje na detekciu srdcového zlyhania,“ povedal kardiológ Juuso Blomster, generálny riaditeľ spoločnosti CardioSignal, ktorá aplikáciu komercializuje. „Vieme vytvoriť úplne nové možnosti liečby pre diaľkové monitorovanie rizikových skupín a pre sledovanie už diagnostikovaných pacientov po hospitalizácii.“

Výskum je opísaný v článku, ktorý bol nedávno publikovaný v magazíne JACC: Heart Failure.