Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Robotické mikro továrne AUAR pre výstavbu domov na mieru

Robotické mikro továrne AUAR pre výstavbu domov na mieru
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 4. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Stavebníctvo je najväčším svetovým odvetvím, ktoré zamestnáva sedem percent ľudí v produktívnom veku na planéte a prispieva 13 percentami k svetovému HDP. Stavebný priemysel je tiež najneefektívnejší, najmenej digitalizovaný a najviac znečisťujúci priemysel, takže zmena je nevyhnutná už z makroekonomickej nevyhnutnosti. Britská spoločnosť Automated Architecture (AUAR) má však dôkladne dômyselné riešenie v podobe robotických mikro tovární.

Spoločnosť AUAR spolupracuje so staviteľmi domov a dodávateľmi v Európe a Severnej Amerike a licencuje svoju mikro továreň a všetky digitálne technológie na stavbu nízkoenergetických domov za cenu bežných domov v akomkoľvek rozsahu. Myšlienkou je poskytnúť nástroje na posilnenie miestnych ekosystémov komunít, dodávateľov, architektov a developerov pri budovaní lepších domov.

Obchodný model automatizovanej architektúry.

AUAR licencuje robotické mikro továrne a celý technologický balík potrebný na ich prevádzku za ceny začínajúce sa na 300 000 dolárov (približne 280 839 euro) plus priebežný licenčný poplatok. Držiteľmi licencií budú súčasní stavbári, ktorí budú môcť stavať domy nákladovo efektívnejšie v akomkoľvek rozsahu. Profil zákazníka spoločnosti AUAR je staviteľ domov s obratom minimálne 20 miliónov libier ročne. V EÚ a Severnej Amerike je asi 3 000 týchto potenciálnych zákazníkov.

Vzhľadom na to, že roboty nepotrebujú spánok ani plat a pracujú podstatne rýchlejšie ako ľudia, ktorých je navyše chronický nedostatok. Očakáva sa, že stavebný systém AUAR zníži náklady na pracovnú silu o 30 % a náklady na dodávateľský reťazec, dopravu a logistiku až o 80 %.

Komplexný technologický balík AUAR v podstate znamená, že môžete mať plne funkčnú mikrotováreň na výstavbu nízkoenergetických domov na mieru.

„Priemerný dom má asi 7 000 častí, pričom každá má iný dodávateľský reťazec,“ hovorí Mollie Claypool, spoluzakladateľka a generálna riaditeľka spoločnosti AUAR. „Máme jeden primárny materiál a len niekoľko dodávateľských reťazcov. Existuje naliehavá potreba cenovo dostupných nízkoenergetických domov, ale budovanie vysokokvalitných, udržateľných drevených domov je ťažké škálovať a AUAR to chce zmeniť. Roboty a umelá inteligencia nám umožňujú poskytovať vysokokvalitné bývanie za výrazne nižšie náklady, zvyšujúc marže a produktivitu a zároveň znižujúc náklady pre koncových používateľov. Použitím nášho riešenia môžu stavebné spoločnosti dosiahnuť svoje ciele v oblasti udržateľnosti za cenu, ktorá im vyhovuje.“

Systém AUAR sa už nasadzuje, pričom minulý mesiac sa otvorili prvé mikro továrne v Európe a prebiehajú rozhovory s potenciálnymi partnermi v Kanade, Španielsku, Švédsku, Portugalsku, Francúzsku a Holandsku.

Prvým partnerom spoločnosti AUAR v Európe bude belgická spoločnosť Vandenbussche, ktorá otvorila svoju prvú mikrotováreň v marci 2024.