Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Americká armáda vyvíja granát so sieťou proti dronom

Americká armáda vyvíja granát so sieťou proti dronom
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 2. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Drony môžu spôsobiť veľa problémov a keď lietajú na nesprávnych miestach, môžu dokonca predstavovať bezpečnostné riziko. Inžinieri z americkej armády preto vyvíjajú protiopatrenie vo forme 40 mm granátu so sieťou proti dronom.

Experimentálny 40 mm granát môžu jednotliví vojaci použiť proti nežiaducim dronom s pomocou prenosných granátometov M320, zatiaľ čo čaty s ťažkými zbraňami by mohli využiť väčšie granátomety Mk-19. Prvá formácia môže zacieliť a zlikvidovať drony vzdialené stovky metrov, pričom pri použití ťažkých zbraní v druhej formácii sa dosah ešte predĺži.

Ako náhle sa vypustený 40 mm granát blíži k dronu vo vzduchu, servo mechanika otvorí „nos“ granátu. Následne sa s pomocou pružiny vystrelí sieť so závažím von z tela granátu. Počas letu siete vzduchom sa rozšíri na plochu 6 až 9 metrov, tak aby zachytila nežiaduci dron, ktorý takto spútaný potom dopadne na zem. Servo mechanika sa spúšťa prostredníctvom signálu z integrovanej riadiacej dosky, ktorá môže byť na diaľku aktivovaná niekým zo zeme alebo sa aktivuje pomocou senzora.

Podľa vyjadrenia výskumníkov z americkej armády, prvotné testy ukázali, že granát je efektívnejší ako iné prístupy, keďže nie sú požadované žiadne skúsenosti s pilotovaním dronov, ako napríklad pri použití iného dronu so sieťou proti druhým dronom. Navyše jeden vojak môže mať pri sebe desiatky granátov, takže takýto spôsob je účinnejší proti celým rojom dronov.

Experimentálny 40 mm granát so sieťou proti dronom.