Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Testy nových liekov ukázali, že vírus Ebola je liečiteľný

Testy nových liekov ukázali, že vírus Ebola je liečiteľný
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 8. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Klinické skúšky rôznych liečiv v Konžskej demokratickej republike boli predčasne ukončené z dôvodu mimoriadneho úspechu dvoch liekov, ktoré sú zamerané proti smrteľnému vírusu Ebola. V skúškach boli testované štyri nové liečby, ale dve z nich vykazovali neuveriteľnú mieru prežitia pacientov, najmä ak boli podané v ranom štádiu infekcie.

Prebiehajúca epidémia Eboly v strednej Afrike je druhým najhorším výskytom vírusu v ľudskej histórii. Tento vírus sa prvýkrát objavil v Konžskej demokratickej republike v roku 2018 a ukázalo sa, že v dôsledku pokračujúcich vojenských konfliktov v regióne je ťažké zadržať jeho šírenie.

V postihnutých oblastiach boli distribuované experimentálne vakcíny, no tieto preventívne opatrenia nemajú veľkú hodnotu v oblastiach, kde sa už vírus rozšíril. Koncom roka 2018 sa začali nové klinické skúšky v štyroch mestách postihnutých vírusom. Štúdia porovnávala účinnosť štyroch rôznych experimentálnych liečebných postupov, ale najmä dve lieky rýchlo preukázali neuveriteľné liečebné výsledky.

Doteraz zomrelo viac ako 75 percent tých, ktorí boli infikovaní vírusom. Dva najúspešnejšie testované lieky v novej štúdii zaznamenali významné zníženie miery úmrtnosti. Najúčinnejšia látka, nazývaná ako REGN-EB3, vykazovala u liečených pacientov úmrtnosť iba 29 percent. A čo je ešte pôsobivejšie, až 94 percent pacientov liečených REGN-EB3 prežilo, ak im liek bol podaný v ranom štádiu vírusovej infekcie.

Ilustračné foto (Zdroj: Pixabay).

Z dôvodu jedinečnej povahy vykonávania testov počas prebiehajúcej epidémie choroby, mala štúdia stanovené kritérium predčasného zastavenia, v prípade nájdenia liečby, ktorá dosahuje významnú pozitívnu účinnosť. Nezávislá monitorovacia skupina, ktorá hodnotila údaje zo štúdie, sa nedávno stretla a rozhodla, že liek REGN-EB3 prekročil túto hranici úspešnosti, čo malo za následok ukončenie celej štúdie.

V súčasnosti sa uvažuje o predĺžení fázy skúšky s použitím lieku REGN-EB3 a ďalšieho úspešného lieku s označením mAb114. Budúci pacienti budú náhodne rozdelení medzi tieto dva lieky, ktoré im budú podávané v primárnych liečebných centrách vírusu Ebola. Konečné výsledky klinických skúšok sa vyhodnotia a uverejnia koncom tohto roka.