Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Hyundai testuje jazdu autonómnych kamiónov v konvoji

Hyundai testuje jazdu autonómnych kamiónov v konvoji
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 11. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Technológie autonómnej jazdy by mohli výrazne ovplyvniť budúcnosť nákladnej dopravy. Veľkú úlohu môže pritom zohrať aj jazda nákladných vozidiel za sebou v tesnom závese, čiže v takzvanom konvoji. Automobilka Hyundai vyslala preto dvojicu autonómnych kamiónov na testovací úsek diaľnice a jej vozidlá preukázali niektoré kľúčové schopnosti jazdy v konvoji.

Dosiahnutím toho, aby sa mohli autonómne nákladné vozidlá navzájom sledovať v plynulej formácii by mohol takýto konvoj priniesť celý rad výhod pre prepravcov. Patrí medzi ne zníženie počtu nehôd a dopravných zápch na diaľniciach, rovnako ako potenciálne veľké úspory paliva a tým pádom aj zníženie škodlivých emisií CO2.

Podobne ako v prípade iných automobiliek, ktoré testujú vlastnú technológiu autonómnej jazdy v konvoji, aj technológia spoločnosti Hyundai sa sústredí na vzájomnú komunikáciu medzi vozidlami (takzvaná vehicle-to-vehicle komunikácia, v skratke V2V). Tá umožní nákladným vozidlám si „všímať“ veci ako rýchlosť a presná poloha ostatných vozidiel z flotily na ceste. Spoločnosť Hyundai uskutočnila test na 7,7 kilometrovom úseku diaľnice v Južnej Kórei, ktorý vláda vyčlenila ako testovacie pracovisko pre vývoj technológií autonómnej jazdy.

Hyundai testuje jazdu autonómnych kamiónov v konvoji.

Počas testov boli na diaľnicu vyslané dve V2V prepojené nákladné vozidlá Hyundai Xcient, spolu s ďalšími autonómnymi testovacími vozidlami, ktoré pomáhali simulovať jazdné podmienky v skutočnom svete. Pri aktivovanom režime konvoja nasledoval ťahač vedúci nákladný automobil vo vzdialenosti 16,7 metra a automaticky upravoval brzdenie a zrýchlenie tak, aby bola táto vzdialenosť konštantná.

Medzi ďalšie preukázané schopnosti patrí súčasné brzdenie, zdieľanie obrazového toku z vedúceho kamiónu a schopnosť sa prispôsobiť iným vozidlám, ktoré sa zaradili medzi dva prepojené kamióny. Ak k tomu došlo, druhé nákladné vozidlo v konvoji automaticky zvýšilo odstup od vedúceho nákladného vozidla na vzdialenosť 25 metrov. Podľa automobilky Hyundai by mohla ich technológia autonómnej jazdy v konvoji viesť k výraznému posunu v odvetví nákladnej a logistickej dopravy, a zároveň tak urýchliť nástup autonómnej technológie jazdy na úrovni 5.

Hyundai testuje jazdu autonómnych kamiónov v konvoji.