Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Snímač potu môže sledovať úrovne stresu a predísť tak vyhoreniu

Snímač potu môže sledovať úrovne stresu a predísť tak vyhoreniu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 2. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ľudský pot obsahuje všetky druhy biomarkerov, ktoré sa dajú použiť na sledovanie rôznych aspektov zdravia. Monitorovanie by mohol zjednodušiť nový typ nositeľných senzorov. Vedci zo švajčiarskej École polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL) vyvinuli prvý z nich, ktorý nepretržite sleduje úrovne stresu. Senzor by tak mohol uľahčiť spozorovanie príznakov chorôb súvisiacich so stresom spôsobených prerušením prirodzených hormonálnych cyklov.

Nový výskum z EPFL sa zameriava na hormón kortizol, ktorý môže prudko stúpať v reakcii na stresujúce udalosti. No tiež sa vylučuje prirodzene po celý deň v súlade s naším cirkadiánnym rytmom. Úrovne vrcholia medzi 6:00 a 8:00 a postupne sa znižujú v priebehu dňa, čo hrá dôležitú úlohu pri regulácii vecí, ako je hladina cukru v krvi, krvný tlak a metabolizmus.

Podľa vedcov u ľudí, ktorí trpia chorobami súvisiacimi so stresom, sa tento cirkadiánny rytmus úplne rozhodí. A ak telo vytvára príliš veľa alebo málo kortizolu, môže to vážne poškodiť zdravie jednotlivca a potenciálne viesť k obezite, kardiovaskulárnym chorobám, depresiám alebo k vyhoreniu.

Vedci preto hľadali nositeľné riešenie, ktoré by dokázalo nepretržite monitorovať úroveň stresu. Výsledkom je senzorická náplasť s vysokou citlivosťou a veľmi nízkymi detekčnými limitmi, ktorá vďaka elektróde vyrobenej z grafénu dokáže viazať a zachytávať kortizol. Pomocou tranzistora potom meria jeho koncentráciu v pote nositeľa. Toto je prvý systém vyvinutý na nepretržité sledovanie koncentrácií kortizolu v priebehu denného cyklu, ktorý otvára niektoré veľmi užitočné možnosti.

Náplasť prešla testami v laboratóriu a tím teraz plánuje jej testovanie v miestnej nemocnici na pacientoch trpiacich stresovými stavmi, ako sú Cushingov syndróm, Addisonova choroba a obezita. Tím je presvedčený, že táto technológia môže zohrať úlohu pri diagnostike a liečbe psychologických chorôb vyvolaných stresom.

Ilustračné foto (Zdroj: Pixabay).