Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Experimentálny systém využíva mikrovlny na varenie škodcov v pôde

Experimentálny systém využíva mikrovlny na varenie škodcov v pôde
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 12. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Rovnako ako všetky ostatné organizmy, pôdne mikróby ničiace plodiny zomierajú, ak sa príliš zahrejú. S ohľadom na túto skutočnosť vedci vyvinuli nový systém, v ktorom sa na ničenie takýchto škodcov používajú mikrovlny, ktoré zohrievajú pôdu. Technológia by jedného dňa mohla nahradiť používanie pesticídov škodlivých pre životné prostredie.

Experimentálny systém, ktorý bol vyvinutý Dr. Sunshinom Jungom a kolegami z Kórejského elektrotechnologického výskumného inštitútu (KERI), obsahuje patentovanú anténu, ktorá vyžaruje mikrovlny dole do pôdy.

Selektívnym zvyšovaním alebo znižovaním vlnovej dĺžky a fázy týchto vĺn je možné ich rozmiestniť takým spôsobom, že sa stretávajú a prekrývajú v konkrétnych bodoch pod zemou. Amplitúda vĺn sa v týchto bodoch zvýši, čo spôsobí, že sa vlhkosť v pôde zahreje na teplotu 60 až 100 ºC. Presnú teplotu je pritom možné nastaviť pomocou antény.

V súčasnej podobe je systém schopný zohriať pôdu do hĺbky 30 centimetrov. Vedci sa domnievajú, že by to malo stačiť na vyhubenie škodlivých mikróbov, ako sú baktérie, huby a háďatká, ktoré žijú na koreňoch rastlín alebo v ich blízkosti, aj keď nanešťastie by boli ovplyvnené aj prospešné mikróby.

Mikrovlnné zariadenie by sa mohlo pred sejbou ťahať cez polia za traktorom.

Technológia KERI je v súčasnosti v procese komercializácie od priemyselného partnera Jooeun Care Farm. Je možné, že by mohla nájsť využitie aj v aplikáciách, ako je nedeštruktívne ničenie termitov v drevených konštrukciách, topenie ľadu na zimných cestách alebo čistenie pôdy kontaminovanej olejom.

„Využili sme vlnovú povahu mikrovĺn, nasmerovali sme ich na superzavedenie, nie šírenie a zahrievanie pôdy pod zemou,“ povedal Jung. „Táto technológia pomáha zabíjať škodcov žijúcich v podzemí po zbere bez použitia pesticídov, ich vedľajších účinkov a znečistenia životného prostredia a výrazne prispeje k poľnohospodárskej produktivite a príjmom farmárov.“

Dr. Sunshin Jung spolu so systémom mikrovlnného ohrevu pôdy.