Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Avokádová fólia na potraviny ničí baktérie a varuje aj pred pokazením

Avokádová fólia na potraviny ničí baktérie a varuje aj pred pokazením
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 10. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Väčšina fólií na balenie potravín pôsobí len ako bariéra pre baktérie, ale v skutočnosti mikróby nezabíja. Nová experimentálna fólia však efektívne likviduje baktérie a navyše mení farbu, aby ukázala, že jedlo je pokazené. Navyše je vyrobená zo semien avokáda.

Tento materiál v súčasnosti vyvíja tím pod vedením profesora Williama Chena na singapurskej Technickej univerzity Nanyang. Chen a jeho kolegovia spracovali vyradené semená avokáda, aby z nich získali tri prirodzene sa vyskytujúce zlúčeniny - katechín, kyselinu chlorogenovú a pigment známy ako perseorangín.

Prvé dve látky sú známe tým, že poškodzujú bunkové membrány mikroorganizmov a ničia škodlivé baktérie, ako sú Staphylococcus aureus a Escherichia coli. Perseorangín zasa mení farbu v reakcii na zmenu pH. Tieto hladiny sa zvyšujú, keď baktérie živiace sa potravinami s vysokým obsahom bielkovín, ako je mäso alebo ryby, produkujú zlúčeniny dusíka. Zatiaľ čo semená avokáda poskytujú aktívne zložky vo fólii, väčšinu materiálu tvorí škrob získaný z vyradených semien durianu a chlebovníka.

Priesvitná fólia využíva zlúčeniny získané z vyradených semien avokáda.

Pri laboratórnych testoch sa do Petriho misiek spolu s kúskami fólie umiestnili surové krevety. Keď sa krevety začali kaziť, materiál o tom varoval zmenou farby zo žltej na hnedú. Dôležité je, že sa tak stalo až dva dni predtým, ako sa zmenila farba alebo zápach samotných kreviet.

„Vyvinuli sme novú potravinovú fóliu, od ktorej sa očakáva, že bude mať zásadný vplyv na zníženie plytvania potravinami využitím sily prírody, konkrétne antimikrobiálnych a protiplesňových zlúčenín vo vyradených avokádových kôstkach,“ hovorí Chen.

Vzorky fólie zostali žlté, keď boli krevety ešte čerstvé, ale keď sa začali kaziť, zmenili farbu na hnedú.