Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Olej na varenie vytvorí na oceli antibakteriálnu ochranu

Olej na varenie vytvorí na oceli antibakteriálnu ochranu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 8. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Škrabance a jemné ryhy, ktoré sa v priebehu času vytvárajú na nehrdzavejúcej oceli sa bežným ľuďom môžu zdať banálne, no poskytujú priestor pre množenie mikroskopických baktérií. O to horšie ak sa jedná o potravinárske zariadenia, ktoré takto môžu kontaminovať vyrábaný produkt. Vedci z univerzity v Toronte však našli spôsob, ako tieto škrabance ošetriť tak, aby boli nehostinné pre mikróby. Stačilo k tomu pritom použitie jednoduchej látky v podobe oleja na varenie.

Výskumníci skúmajú rôzne metódy ošetrovania oceľových povrchov na strojoch pre spracovanie potravín, aby sa na nich neusádzali choroboplodné baktérie a nevytárali na povrchoch biologický film. Počas experimentovania bolo zistené, že ak sa takýto oceľový povrch najprv ošetrí kyselinou alkylfosfonickou a potom tiahnu povrch vrstvou potravinárskeho oleja, dokáže olej naplniť všetky malé škrabane a ryhy tak, že sa stanú pre baktérie ťažko dostupné.

Kúsky potravín sa na neupravenom povrchu z nehrdzavej ocele hromadí, zatiaľ čo povrch ošetrený olejom (napravo) odpudzuje tento materiál.

Počas testovania tohto druhu ošetrenia na vnútorných povrchoch z nehrdzavejúcej ocele v strojoch na spracovanie potravín sa zistilo, že v týchto zariadeniach sa znížil výskyt baktérií Pseudomonas aeruginosa až tisícnásobne. Hoci bola v týchto zariadeniach o 1000x. Aj keď bola potom väčšina olejovej vrstvy erodovaná, antibakteriálny efekt naďalej pretrvával, čo naznačuje, že olej stále zostal v škrabancoch.

Zatiaľ čo sa v potravinárskych strojoch bežne používajú rôzne dezinfekčné prostriedky na zabíjanie škodlivých mikroorganizmov, netoxický olej na varenie je v tomto smere oveľa bezpečnejší pre ľudí a navyše si baktérie proti nemu údajne nemôžu vybudovať toleranciu. Podľa vedcov sa táto metóda ukázala byť pozoruhodne účinná, kedy olej pri vyplnení škrabancov vytvára hydrofóbnu vrstvu a pôsobí ako bariéra proti kontaminácii povrchu z nehrdzavejúcej ocele.

Dr. Tarek Awad s dvomi vzorkami: vľavo je povrch z nehrdzavejúcej ocele ošetrený olejom na varenie a vpravo ukazuje neošetrený povrch, na ktorom môžu rásť patogény zo zachytených kúskov potravín.