Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Autonómny stroj prevezme páchnucu prácu pri prevracaní kompostu

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 7. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ak ste niekedy prevracali kompost, potom viete, že je to zapáchajúca a špinavá práca. Teraz si predstavte, že to robia poľnohospodári celé hodiny, no v oveľa väčšom rozsahu. Rakúski vedci sa preto rozhodli navrhnúť autonómny stroj pre premiešanie a prevracanie kompostu.

Mnoho obcí a poľnohospodárskych podnikov kompostuje organický odpad na veľkých dvoroch. Tento odpad sa však musí udržiavať rovnomerne premiešaný, aby sa do neho dostával kyslík. V súčasnosti sa na to používa stroj ťahaný traktorom. No vodiči pomaly sa pohybujúcich traktorov sú pritom neustále vystavení nielen nepríjemným pachom, ale aj teplu a plynom, ktoré sa počas procesu uvoľňujú z rozpadajúcej sa hmoty.

Pri hľadaní alternatívy vyvíja tím z Technickej univerzite v Grazi vozidlo s autonómnym riadením, ktoré by túto prácu prevzalo. Stroj s elektrickým pohonom na batériu má dĺžku 2,5 metra a šírku 4 metre. Pre navigáciu využíva kombináciu GPS, údajov zo stereokamery, akcelerometrov, snímačov na kolesách a vytvoreného 3D modelu kompostárne.

Stroj eWender pre autonómne prevracanie kompostu.

Tieto technológie umožňujú nielen sledovanie polohy autonómneho „kompostovača“ vo dvore, ale tiež ho udržiavajú v strede, keď sa pohybuje tam a späť cez rovnobežné rady kompostu. Väčšina kompostární už zostavuje svoj kompost v takýchto radoch, aby sa s ním ľahšie manipulovalo. Ozubený valec, fungujúci na podobnom princípe ako valcová kefa v robotickom vysávači, potom vykonáva prevracanie kompostu.

V súčasnosti túto technológiu komercializuje rakúska spoločnosť Pusch & Schinnerl, ktorá spolupracovala s univerzitou počas vývoja. Autonómne vozidlo s názvom eWender by sa tak mohlo dostať do výroby niekedy budúci rok.

Stroj eWender pre autonómne prevracanie kompostu.