Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Autonómna „pojazdná obývačka“ NEVS InMotion sa prispôsobí cestujúcim

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 6. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť National Electric Vehicle Sweden (NEVS) využila výstavu CES Asia 2017 pre prezentáciu svojej vízie autonómnej dopravy budúcnosti. Koncept InMotion je založený nielen na vízii autonómnej osobnej dopravy, ale tieto vozidlá menia svoj interiér podľa potrieb či rozmarov cestujúcich, ktorí si tak môžu vychutnať osobitú jazdu.

Koncept NEVS InMotion skúma možnosti toho, ako sa autonómne vozidlo môže ešte viac prispôsobiť tak, aby sa čas strávený v ňom počas jazdy stal produktívnym a príjemným. Koncept vychádza zo zdieľania mestských vozidiel s jednými veľkými výklopnými dverami, ktoré umožnia cestujúcim nastúpiť alebo vystúpiť bez toho, aby museli prechádzať cez cestu na druhú stranu vozidla.

No to hlavné sa deje práve vo vnútri konceptu autonómneho vozidla budúcnosti. Flexibilné usporiadanie sa prispôsobuje cestujúcim a môže sa meniť zo súkromného či spoločenského priestoru aj na pracovný priestor pre schôdze. Vozidlo pozdraví pasažierov pri príchode a posunie sedenia na požadované nastavenie.

Spoločnosť NEVS predstavila koncept autonómneho mestského vozidla InMotion, ktorá sa prispôsobí požiadavkám cestujúcich.

V súkromnom režime je sedadlo otočené smerom k presklenej stene automobilu, tak aby nebol cestujúci nikým rušený a mohol sa pokojne venovať svojim záležitostiam. Sociálny alebo spoločenský režim je tradičnejším v rozložení sedadiel tak, aby sa uľahčila konverzácia s ostatnými cestujúcimi. Pracovný režim schôdzok otáča všetky sedadlá tak, aby čelili veľkému priehľadnému displeju na dverách. Ten sa dá použiť pre prezentácie, konferenčné video hovory alebo čokoľvek iné, čo je na pracovnom programe.

Autonómne vozidlo NEVS InMotion umožňuje viaceré režimy rozloženia sedadiel v interiéry podľa potrieb cestujúcich.

Prostredníctvom mobilnej aplikácie si cestujúci môžu prispôsobiť osvetlenie interiéru, samotné sedenie či individuálnu klimatizačnú zónu. K dispozícii je aj bezdrôtové nabíjanie pre ich mobilné zariadenia.

Základom konceptu NEVS InMotion je vytvorenie ekosystému mobility pomocou zdieľaných mestských vozidiel. Ich počet by tak mohol byť menší, ako je v súčasnosti počet súkromných automobilov na cestách a parkoviskách, čo by mohlo odľahčiť už aj tak prehustenej doprave vo veľkomestách. Tieto plne autonómne vozidlá by tiež koordinovali komunikáciu medzi sebou a infraštruktúrou.

Priehľadné sklo dverí na autonómnom vozidle NEVS InMotion môže poslúžiť aj ako displej.