Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

45 tonové sklápacie auto sa stane najväčším elektrickým vozidlom na svete

45 tonové sklápacie auto sa stane najväčším elektrickým vozidlom na svete
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 9. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Kopanie a prevážanie materiálov z banských oblastí je určite špinavá práca, ktorá však môže byť o niečo ekologickejšia vďaka pripravovanému veľkému sklápaciemu vozidlu s elektrickým pohonom. V priebehu najbližších mesiacov začne totiž Komatsu HD 605-7 prevážať materiál zo švajčiarskej hory len za pomoci svojej obrej 4,5 tonovej batérie. Tento monumentálny sklápací automobil sa tak stane najväčším elektrickým vozidlom na svete.

Švajčiarski výskumníci dostali pod svoje ruky dieselový sklápací automobil, ktorí sa rozhodli repasovať a vytvoriť z neho prototyp ťažného vozidla s elektrickým pohonom, ktoré dokáže prevážať ťažký náklad ekologickejším spôsobom. Úpravy zahrňujú demontáž a rekonštrukciu nákladného vozidla, odstránenie vznetového motora a vytvorenie priestoru okolo šasi pre vloženie obrovskej batérie, ktorá sa bude skladať z 1 400 nikel-mangán kobaltových článkov s kapacitou 700 kWh.

Podľa tímu výskumníkov, v ktorom sa nachádzajú aj vedci zo Švajčiarskeho výskumného ústavu Empa a inžinieri zo spoločnosti Kuhn (predajca nákladných vozidiel Komatsu v Európe), pôjde o najväčšiu akumulátorovú súpravu, aká bola kedykoľvek namontovaná na pozemnom vozidle.

Po dokončení prác bude sklápacie vozidlo Komatsi HD 605-7, ako elektrický prototyp, vyskúšané v cementárskom lome pri švajčiarskom jazere Chasseral. Tu bude 20 krát denne prepravovať materiál so zaťažením až 65 ton. Počas každej z týchto ciest bude rekuperačný systém brzdenia nabíjať batériu výkonom 40 kWh, takže vozidlo bude mať dostatok energie na to, aby sa po vyložení nákladu dokázalo vrátiť naspäť na kopec, kde si dobije zvyšok energie zo siete.

Švajčiarski výskumníci sa snažia prerobiť dieselové sklápacie vozidlo Komatsu HD 605-7 na najväčšie vozidlo s elektrickým pohonom na svete.

Projekt pritom predstavuje nové územie pre vozidlá s elektrickým pohonom, aj preto bude tím výskumníkov pozorne sledovať, ako sa ťažké sklápacie vozidlo správa a aké poruchy počas testov vykáže. Súčasťou pozorovaní budú aj záťažové testy batériových článkov. Niektoré z nich budú „týrané“ oceľovým špicom, aby výskumníci zistili, ako batérie reagujú pri prípadnom poškodení.

Ak všetko pôjde podľa plánov, spoločnosť Empa tvrdí, že do prác v cementárskom lome sa môže zapojiť až osem sklápacích vozidiel Komatsu s elektrickým pohonom. Prototyp by tak mohol otvoriť dvere dokorán pre nové možnosti využitia elektrického pohonu, pokiaľ ide o naozaj veľké a ťažké nákladné stroje.