Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nová technológia pneumatík Goodyear pre elektromobily

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 3. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Goodyear predviedla prototyp pneumatík EfficientGrip Performance s technológiou Electric Drive, ktoré by mali byť pre rastúci trh elektromobilov k dispozícii do roku 2019. Pneumatiky sa vyznačujú dlhším kilometrovým výkonom vďaka inovatívnemu dezénu behúňa, majú nosnejšiu konštrukciu a materiálové vlastnosti prispievajú k dlhšiemu dojazdu.

Skúšky spoločnosti Goodyear odhalili, že tradičné pneumatiky sa na elektromobiloch opotrebovávajú až o 30 percent rýchlejšie ako vinou silného okamžitého krútiaceho momentu elektromotorov, tak takisto kvôli vyššej hmotnosti vozidiel so sústavou ťažkých batérií.

"Kombinácia prísnejších opatrení na znižovanie emisií, snahy o obmedzovanie závislosti na fosílnych palivách a rýchly pokrok v technológii batérií vytvárajú ideálne prostredie pre elektrické vozidlá," povedal Chris Delaney, prezident spoločnosti Goodyear v Európe, na Blízkom východe a v Afrike. "Spolupracujeme s výrobcami vozidiel, aby sme mohli už v budúcom roku predstaviť našu technológiu Electric Drive, navrhnutú ako odpoveď na špecifické požiadavky tohto rastúceho segmentu vozidiel."

Okrem požiadaviek na vyššiu životnosť výrobcovia automobilov volajú pri pneumatikách pre elektrické vozidlá tiež po úprave valivého odporu. Predĺžiť dojazd elektromobilov totiž považujú ich používatelia kvôli nedostatočnej infraštruktúre dobíjacích staníc vo väčšine krajín za prioritu. Medzi ďalšie zadanie pre výrobcu pneumatík patrí tichá prevádzka a pohodlná jazda, pretože elektrické vozidlá majú oproti tradičným vozidlám len zhruba polovičnú hlučnosť.

Spoločnosť Goodyear predviedla prototyp pneumatík EfficientGrip Performance s technológiou Electric Drive

Technológia Electric Drive

 

Na všetky tieto požiadavky má prototyp pneumatík EfficientGrip Performance s technológiou Electric Drive nasledujúce odpovede:

Dlhší kilometrový výkon vďaka inovatívnemu dezénu behúňa: bližšie priečne drážky (malé kanáliky) dovoľujú styk gumy s vozovkou na väčšej ploche než tradičné radiálne dezénové drážky. Vďaka rozsiahlejšej kontaktnej ploche gumy s vozovkou pneumatika lepšie zvláda vysoké hodnoty krútiaceho momentu, pritom si však zároveň udržiava vysokú výkonnosť aj za mokra. Navrhnutý dezén behúňa ďalej zabraňuje, aby sa zvukové vlny šírili do dezénových drážok, a znižuje tak vnútorný aj vonkajší hluk vozidla.

Nosnejšia konštrukcia: Vnútorný tvar pneumatiky bol zdokonalený tak, aby poskytol dostatočnú nosnosť pre vyššiu hmotnosť vozidla danú batériami, ale súčasne tiež udržal optimálnu stopu behúňa, ktorá je predpokladom pre vysokú výkonnosť pneumatík.

Dlhší dojazd: Materiálové vlastnosti behúňovej zmesi boli vyladené pre dosiahnutie mimoriadne nízkeho valivého odporu s cieľom zvýšiť dojazd vozidla pri zvládaní vysokých hodnôt krútiaceho momentu. Bočnice pneumatík boli naviac skonštruované tak, aby sa znížil aerodynamický odpor a zmenšil objem rotujúcej hmoty, čo zase prispieva k nižšej spotrebe energie.

Spoločnosť Goodyear predviedla prototyp pneumatík EfficientGrip Performance s technológiou Electric Drive

(Zdroj: Tlačová správa Goodyear)