Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Budúcnosť technológie kolies naznačuje 3D tlačené titánové koleso

Budúcnosť technológie kolies naznačuje 3D tlačené titánové koleso
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 11. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pohľad na to, čo by mohlo byť komerčne možné v budúcnosti, v rámci technológie výroby kolies, sa snaží predviesť spoločnosť HRE Wheels. Tá sa spojila s tímom AddWorks spoločnosti GE Additive, aby vytvorila prvé titánové koleso HRE3D+, ktoré je 3D vytlačené prostredníctvom technológie Electron Beam Melting. Tento proces sa považuje za účinnejší ako tradičné spracovanie.

Technológia tavenia elektrónovým lúčom je založená na vyžarovaní elektrónového lúča do vrstvy titánového prášku. Selektívne tavenie tohto prášku vytvára jemné po sebe nasledujúce vrstvy z pevného materiálu, ktoré sa navzájom spoja a vytvoria jeden objekt. Prášok, ktorý sa neroztaví sa následne dá použiť pre ďalšiu výrobu. Táto technológia pritom netvorí toľko odpadu z drahého materiálu, ako pri použití bežného procesu opracovania z pevného bloku titánu.

Po 3D tlači piatich hlavných častí kolesa HRE3D+ z nich boli ručne odstránené podporné konštrukcie, ktoré sú potrebné pre tlačový proces. Tie sa následne dajú recyklovať. Povrchy častí kolesa boli potom minimálne opracované, aby sa zabezpečilo, že do seba dobre zapadnú.

3D tlačené titánové koleso HRE3D+.

Vrch špicov bol následne ručne vybrúsený a po očistení sa odstránili oleje alebo zvyšky titánového prášku. Nakoniec sa pridal stredový diel, ktorý spojil všetkých päť častí dokopy, pričom boli použité titánové spojovacie prvky pre pripevnenie k rámu kolesa z uhlíkových vlákien.

Takto v podstate vzniklo prvé 3D tlačené titánové koleso HRE3D+, ktoré spoločnosť HRE Wheels odhalila začiatkom mesiaca na veľtrhu Formnext vo Frankfurte nad Mohanom.

Jedna z piatich 3D tlačených titánových častí kolesa HRE3D+.

Stredový spojovací diel kolesa HRE3D+.